2014. április 15., kedd

Rántott karfiol

A Közel-Kelet egyik gasztronómiai ajándéka a karfiol. Európában is hamar népszerű lett. 
A zöld levelek ölelésében pihenő, gusztusos, kis fehér rózsák Dubarry (egyes források szerint Du Barry) grófnőt is elvarázsolták XV. Lajos király udvarában. 
Számos módon készülhet ízletes étel a karfiolból. Legismertebb a Dubarry-szelet (tenyérnyi húsra halmozott karfiol nyakon öntve besamellel), és a rántott karfiol.
Utóbbit sütöttem a napokban. Elvarázsolt a tavaszias idő, és úgy kellettek már ezek az aranysárgára sült falatok, mint a víz, a napfény, a levegő. :)

Rántott karfiol


Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol rózsákra szedve
liszt
tojás
zsemlemorzsa

a sütéshez olaj

A megmosott karfiolrózsákat sós vízben megfőzöm. Nem teljesen, csak majdnem. Akkor jó, ha már nem kemény (a villát már akadály nélkül bele lehet szúrni a törzsekbe), de nem is olyan puha, hogy szétessen. 
Leszűröm, hideg vízzel leöblítem. Egyesével lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatom a rózsákat, és néhány perc alatt, forgatva, bő olajban aranysárgára sütöm. Papírtörlővel bélelt tálra szedem őket.
Köretként illik hozzá a házi majonéz, párolt rizs és a burgonyapüré.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése