2014. január 13., hétfő

Túrós-tejszínes kelt tészta kakaóval és túrókrémmel töltve

Régóta szemezek Barbinál egy tejszínes-túrós kelt tésztával. Gyönyörű, foszlós, és kakaóval töltött. Karácsonyra terveztem, reggeli gyanánt. Ám annyi mindent sütöttem-főztem az ünnepekre, hogy ezzel már nem birkóztunk volna meg, ezért elhalasztottam a recept kipróbálását. Év elejéig. 
Nálam kétféle töltelékkel készült, az egyik rúd kakaós, a másik vaníliás-túrókrémes lett. :)
Barbinak millió puszi a receptért, ez a legpuhább és legfinomabb kelt tészta, amit mostanáig sütöttem. 

Kakaóval töltött túrós-tejszínes kelt tészta

Vaníliás-mazsolás túrókrémmel töltve


Hozzávalók a tésztához (2 rúd):
40 dkg liszt
20 dkg túró
3 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
fél dl tej
fél dl tejszín
3 evőkanál cukor
2 tojás
3 evőkanál olvasztott vaj
csipet só

a kenéshez 1 tojás

Kakaós töltelék:
olvasztott vaj
6 evőkanál porcukor
2 evőkanál holland kakaópor

Túrós töltelék:
20 dkg túró
1 evőkanál tejszín
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 marék mazsola

Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatom. A lisztet egy tálba szitálom, a túrót villával áttöröm, és összekeverem a két tojással. A felfutott élesztőt az összes hozzávalóval összekeverem, és 15 percig dagasztom. Aki túl lágynak találja, némi lisztet szitálhat még hozzá és átgyúrhatja, nekem most nem kellett.
Alul-felül lisztezve, konyharuhával letakarva egy órán át kelesztem a tésztát. 
Elkészítem a töltelékeket.
A kakaót összekeverem a porcukorral.
A túrós töltelékhez villával áttöröm a túrót, összekeverem a tejszínnel, porcukorral, vaníliakivonattal és a langyos vízbe áztatott, majd lecsepegtetett mazsolával.
Egy óra elteltével lisztezett gyúrótáblán átgyúrom, kettéosztom a tésztát.
Az egyik adagot fél centi vastag téglalappá nyújtom, megkenem olvasztott vajjal, megszórom  porcukros kakaóval, aztán bejgli módjára feltekerem. (A rövidebb végeket fél centire behajtom, majd a hosszanti oldal mentén feltekerem a tésztát.)
A másik fél adagot is kinyújtom fél centi vastag téglalappá, megkenem olvasztott vajjal, és megkenem a mazsolás-vaníliás túrókrémmel. Feltekerem ugyanúgy, mint az előbbi kakaós változatot. 
Sütőpapíros tepsibe teszem a rudakat, 20 percig kelesztem.
Lekenem egy felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm kb. fél óra alatt.
Amikor teljesen kihűlt, porcukorral megszórom a rudakat, és ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalom. 

1 megjegyzés:

  1. ♥ Köszönöm Gaby, millió puszi Neked azért, mert ilyen kedves vagy!!! :)

    VálaszTörlés