Az egyben lévő, testnek látszó húst (egész csirke, kacsa, szárnyak, combok, szilveszterre kismalac) gyerekkorom óta nem szeretem. Se nézni, se enni. A csirkemellfilé, sertéskaraj, tarja, oldalas rendben van, ezeket gyakran készítem el különböző módon.
Az "alakos hús" fóbiám ellenére ma mégis kacsát sütöttem, egészben - családi kérésre. Találtam hozzá egy remek receptet, omlós, ízletes lett a hús. Egy kis kacsamellet megkóstoltam jómagam is. :))
Pataki tálban sült kacsa |
Hozzávalók:
1 nagyobb kacsa
só
bors
fokhagyma
2 alma
1 narancs
1 kg krumpli
1 evőkanál olaj
majoránna
A pataki tálat egy órára hideg vízbe áztatom.
A kacsát megmosom, a bőrét a mellén és a combján éles késsel kockásra bevagdosom. Kívül-belül alaposan besózom a húst, zúzott fokhagymával jól bedörzsölöm, a hasüregébe egy narancsot (egészben, hámozás nélkül) és két almát teszek.
A krumplit meghámozom, kockákra vágom, sózom, megszórom majoránnával, és egy evőkanál olajjal összeforgatom, hogy a fűszer ráragadjon.
A pataki tálba halmozom a krumplit, ráteszem a kacsát, lefedem a tál tetejével, és hideg sütőbe helyezem.
180 fokon másfél órát sütöm, utána leveszem a tál fedelét, és a kacsabőr pirosodásáig tovább sütöm. Közben 3x-4x meglocsolom a saját zsírjával.
Párolt vörös káposzta illik mellé tálaláskor.
Úristen, ez mennyire guszta: Egyetlen baja, hogy nem marad nekem és hogy este botlottam bele. Most aztán csorgathatom a nyálam... :-)
VálaszTörlésNagyon finom lett. Köszönöm!
VálaszTörlésKurva jó lett köszi :)
VálaszTörlésIsteni finom!
VálaszTörlésNagyon finom! A kacsa alatt lévő krumplit a végén kerámiaserpenyőben kevés kacsazsíron még lepirítottam :-)
VálaszTörlésKiprobálom ma:)köszönöm szépen a receptet:)))
VálaszTörlésKipróbálom ma:)köszönöm szépen a receptet :))
VálaszTörlésÉn most sütöm
VálaszTörlésKacsa hájas is lehet mellé sütni a római tálban szerinted? :) mi nagyon szeretjük :)
VálaszTörlésLehet, persze. Még finomabb lesz a római tálban sütve, mint másként.
TörlésA képen nem kockásra van bevagdosva és a combján nem látok bevágást.
TörlésAkkor nézd meg jobban! Látszik a bevágás a combon, és kocka is van. Nem végig, de ott van!
TörlésTe nem receptért jöttél ide, hanem kötekedni. Tedd máshol legközelebb! Köszönöm.
Semmi más fűszert nem használsz a kacsára.?
VálaszTörlésAmi a receptben szerepel, csak annyit.
TörlésMost csinálom! Köszi a receptet
VálaszTörlésA kacsát mellel felfelé vagy lefelé raktad a tálba?
VálaszTörlésFelfelé volt, úgy, mint a képen.
TörlésMa én is ezt készítem el remélem sikerülni fog majd megírom.
VálaszTörlésMost sütőm!!
VálaszTörlésIgaz narancsot nem raktam bele,mert nincs itthon!
Majd jelentkezem,ha már megettük!😃
Köszi a receptet!
VálaszTörlésMár a sütőben van.
Remélem nem rontom el😀