2015. június 8., hétfő

Bounty kalács

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Csokoládés is, kókuszos is - nekem való. A recept olvasását követő napon - tehát lassan egy hónapja :) - neki is láttam a sütési előkészületeknek. 





Néhány jó tanács azoknak, akik szintén elkészítik ezt a kalácsot: 
1. A sütődhöz igazítsd a sütési időt. A szép, pirosasbarna színért ne égesd szénné, nagyon finom lesz kicsit sápadtabban is. :)
2. Teljes hűlés után szeleteld (a legjobb másnap, de úgysem bírod megállni)! Az első pár szeletet 2 órával a sütés után vágtam a kalácsból. Hiba volt. A csokoládé azonnal rádermedt a késre, minden szelet után kínkeservvel el kellett mosni, másrészt langyosan-folyósan nyelhetetlen a csoki, és nincs jó íze. Szóval: legyél türelmes, várd meg, míg kihűl, aztán ragadj kést! 

És most lássuk a receptet:



Hozzávalók 1 kalácshoz:
25 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
80 ml meleg tej
1 db tojás
egy csipet só

Kókuszos töltelék:
1,2 dl tej
7 dkg cukor
2 dkg vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
10 dkg kókuszreszelék

Csokoládé töltelék:
1,5 tábla étcsokoládé (de lehet tejcsoki is)

A lisztet elmorzsolom az élesztővel, és a többi hozzávalóhoz adva tésztát dagasztok. Ha ragad a tálra, középre igazítom, és úgy folytatom a dagasztást, legalább 5 percig. Aztán konyharuhával lefedve 20 percig kelesztem. Ezután kiolajozott tálba teszem a tésztát, folpack-kal lefedem, hogy ne száradjon ki, és egy éjszakára hűtőbe teszem. 
Másnap felhasználás előtt 30-40 perccel kiveszem a tésztát a hidegről, és hagyom melegedni. Ezalatt elkészítem a kókusztölteléket.
A tejet, vajat, cukrot, vaníliát összemelegítem. Nem forralom, csupán addig melegítem, míg a cukor el nem olvad. Ekkor belekeverem a kókuszreszeléket, és leveszem a tűzről. 
Lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát, a mértékegység a táblás csokoládé. A tészta hossza a másfél tábla csokoládé hosszúsága, a tészta szélessége a táblás csokoládé rövidebb oldalának háromszorosa. 
A kinyújtott tésztát szilikonos sütőpapírra teszem, és azzal együtt egy tepsibe, itt folytatom az összeállítását. 
A tészta középső harmadára kanalazom a kókuszos tölteléket, egyenletesen eloszlatom. Ne magas legyen, inkább lapos-széles. A kókuszra jön a csokoládé. Egy tábla, majd szorosan mögé a fél tábla.
A tészta két oldalát azonos számú csíkra vágom, mint a tiroli rétesnél. A csíkokat - egyet jobbról, egyet balról - középre, a kókuszos-csokoládés részre hajtogatom úgy, hogy mindenütt, résmentesen befedjék.
Letakarom, és 30 percig szobahőmérsékleten pihentetem.
Vízzel elkevert tojássárgájával megkenem, és előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt aranysárgára sütöm. 
Mint fentebb írtam, az élvezhető ízekért érdemes megvárni a teljes hűlést, s csak utána szeletelni. Nálunk a fél kalács megmaradt másnapra. Folpackba csomagolva tettem el, és finom, puha maradt. 

A recept innen van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése