2018. június 27., szerda

Kevert, bögrés süti málnával

A bögrés sütemények nagyszerűsége az egyszerűségükben rejlik. Néhány alapanyagból percek alatt összeállítható a tészta, aztán már "csak" a sütési és a hűlési időt szükséges türelemmel kivárni a nassolásig. Ezt az alapreceptet tortának is ki fogom próbálni, azt még kitalálom addig, mivel töltöm, és mivel burkolom.
Most nézzük egy igazi, házi sütemény receptjét. Békebeli íz, a süti szaftos, puha, és nagyon finom. 




Hozzávalók:
3 bögre liszt
1 csomag sütőpor
2 bögre cukor (vagy arányosan kevesebb édesítő, ízlés szerint)
2 teáskanál vanília őrlemény
3 evőkanál narancshéj/citromhéj
3 db tojás
1 bögre natúr joghurt
1 bögre olaj

30-40 dkg gyümölcs (málna, meggy, áfonya, ribizli, őszibarack)

a tepsi kikenéséhez: vaj, a szóráshoz liszt

180 fokra előmelegítem a sütőt. Egy 25x35 cm-es tepsit kikenek vajjal, és megszórok liszttel.
Az alapanyagok adagolásánál 3 decis bögre a mértékegység. 
A liszt, amit használtam: Nagyi titka Extra finom süteményliszt. Igen, fehér. Néha ez is belefér, és tényleg extra, tényleg finom.

Tálba szitálom a lisztet és a sütőport, hozzáadom a cukrot, a narancs/citrom héját, a vaníliát, aztán jön bele a 3 tojás, a joghurt, az olaj.
Robotgéppel alaposan kidolgozom, sűrűre.
A tepsibe öntöm a tésztát, és a megmosott (meggy és barack esetén magozott), lecsepegtetett gyümölccsel egyenletesen kirakom a tetejét.
30-40 perc alatt megsütöm 180 fokon. Hústűvel ellenőrzöm, mikor jó. Ha lédúsabb a gyümölcs, előfordul, hogy 40 perc után még ragad a tészta a tűre - ilyenkor tovább kell sütni, 5 percenként ellenőrizve.
A tepsiben hagyom kihűlni, utána kockákra vágva tálalom.

Tipp:
Ha nincs otthon gyümölcsöd, de ezt a tésztát ennéd, süsd meg, hosszában vágd ketté, kend meg vastagon (barack)lekvárral, a tetejét pedig szórd meg porcukorral. Kipróbáltam, így is finom. :)




1 megjegyzés: