2014. április 25., péntek

Rakott csirke

A rakott ételeket szívesen készítem. Több okból. A tepsiben jól összeérnek az ízek, közben nem kell kevergetni az ételt, és viszonylag kevés a mosogatnivaló főzés után. 
Barbinál olvastam egy rakott csirke receptet a minap, ez adta az ötletet, hogy hasonlót készítsek. Ebből is egy kicsi, abból is, fűszerek, csirke, zöldség, és irány a sütő. Így készül a rakott csirke.

Rakott csirke


Hozzávalók:
1 kg csirkemell filé
bors
bazsalikom
chili
50 dkg szeletelt gomba
egy kis fej karfiol (vagy 40 dkg mirelit)
reszelt sajt
3 dl tejföl
5-6 nagyobb krumpli
olaj

A karfiolt rózsáira szedem, megmosom, és sós vízben megfőzöm majdnem teljesen puhára.
A krumplit hámozom, mosom, és vékony karikákra-szeletekre vágom. A hangsúly a vékony szón van!
Egy 25x35 cm-es tepsit vékonyan kikenek olajjal. A krumpliszeleteket egyenletesen elrendezem benne. Megsózom. Erre jön a szeletekre vágott, kicsit kiklopfolt csirkemell. A húst sózom, borsozom, megszórom bazsalikommal és chilivel. A következő réteg a szeletelt gomba, rá pedig a karfiolrózsákat teszem.
A tejfölt elkeverem egy kis vízzel, hogy krémes legyen, beledolgozom a reszelt sajtot. Ezt a keveréket kenem a rakott csirke legtetejére. 
180 fokra előmelegített sütőben, 40-50 percig sütöm letakarás nélkül. A hús nem igényelne ilyen hosszadalmas sütést, az alsó rétegben lerakott krumpli azonban igen.
Rövid ideig hagyom hűlni, majd szeletekre vágva tálalom. Friss paradicsom saláta vagy görög saláta illik hozzá köretként, de önmagában is nagyon ízletes.

2 megjegyzés:

  1. Hát igen, ezekkel tényleg nincs macera, nem kell ott lesni és akár előző este is összeállítható. Nálam sokszor készül, hol így, hol úgy, imádjuk! Látod, gombát ritkán használok, de most megjegyzem! Nagyon meg tudnám enni! :))) Köszi Gaby ♥

    VálaszTörlés