2014. június 24., kedd

Cseresznyés morzsapite

Az egyik kedvencem ez a pite. Villámgyorsan összeállítható a tésztája, a tetejére pár másodperc alatt rakosgathatjuk a gyümölcsöt, rámorzsoljuk a maradék tésztát, és már mehet is a sütőbe.
Nagyon szeretem a cseresznyét mézeskalács fűszerrel, ebben a kombinációban sütöttem ezt a pitét is.



Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához:
28 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg cukor
2 tojás
8 evőkanál tej
17 dkg olvasztott vaj
35 dkg kimagozott cseresznye (vagy más gyümölcs)

A tetejére:
5 dkg liszt
fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg cukor
5 dkg puha vaj

A sütőt előmelegítem 180 fokra, a tortaformát kikenem vajjal. 
A tészta hozzávalóit egy tálba teszem - előbb a száraz anyagokat, majd jönnek a nedvesek - és alaposan összedolgozom a tésztát. Nem túl kemény, de nem is folyós a megfelelő állag.
A kivajazott tortaformába kanalazom a tésztát, a tetejét kirakom gyümölccsel, kissé bele is nyomkodom.
A tetejére valókat egy tálban összemorzsolom, akkor jó, amikor a morzsa borsónagyságú darabokból áll.
A gyümölcsre szórom, és 35-40 perc alatt, 180 fokon készre sütöm. (Tűpróba!)
Langyosra hűtöm, leveszem a forma oldalát, tálra teszem a süteményt, és teljes hűlés után szeletelem.


Édesszájúaknak mehet a tetejére tejszínhab is tálaláskor, de nélküle is nagyon finom.
Az alaprecept innen származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése