2015. augusztus 10., hétfő

Tejfölös gombapaprikás

Igazi, könnyű nyári étel, nem is értem, mostanáig hogyan maradhatott ki a blogból. Gyakran készítek gombapaprikást, legtöbbször tejföllel, úgy kiadósabbnak érzem. Nemrég olvastam egy receptben, hogy egy kanál mustár karakteresebbé, testesebbé teszi a gomba ízét, azóta mindig teszek a paprikásba. Isteni! :) 




Hozzávalók:
50 dkg gomba
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 mokkáskanál pirospaprika
1 evőkanál mustár
2 dl tejföl
fél evőkanál liszt
majoránna 
bors

A gombákat megtisztítom. Levágom a tönköket, és kis kefével ledörzsölöm a szennyeződéseket a gombafejekről. Régebben hámoztam őket, aztán olvastam egy szakértőnél, hogy elég (fog)kefével dörzsölni, majd leöblíteni.
Darabolom a gombákat, és enyhén sós vízben előfőzöm. 
Az olívaolajon üvegesre pirítom a hámozott, felkockázott hagymát, meghintem pirospaprikával, hozzáadom a leszűrt gombát, és felöntöm 2 dl vízzel. Fedő alatt párolom úgy 10 percig, akkor belekeverem a mustárt, megsózom, borsozom, majoránnával fűszerezem, és adok még hozzá vizet. 
Lefedem, és addig főzöm, míg a gomba "össze nem esik". 
Egy kis tálban csomómentesre dolgozom össze a tejfölt a liszttel és a gomba főzőlevéből kivett 1-2 kanálnyi folyadékkal. A tejfölös keveréket a gombához adom, habverővel óvatosan keverem a levéhez. 
Most már csak addig főzöm, amíg egyet-kettőt rottyan, aztán lehúzom a tűzről.
Galuskával az igazi, de petrezselymes, párolt rizzsel is szívesen elfogyasztottuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése