2015. október 2., péntek

Zöldparadicsom lekvár

Rengeteg éretlen paradicsom akadt még a kertben. Leszedtem mindet, és tálcákra rendezve a külső ablakpárkányon napoztatom őket. Éjjelre beköltöznek a házba, reggel újra ki. Pár nap alatt pirosra érnek. (Több éves tapasztalat.) Kivéve azt a két kilónyit, amit zölden használtam fel. 
A Gasztroangyal műsorban láttam egy izgalmas receptet: éretlen paradicsomból készítettek pikáns, kicsit savanykás lekvárt. Sült fehér húsok, grillezett sajtok mellé kiváló. 
A hozzávalókat egy kilóhoz adom meg, így könnyebb kiszámolni, miből mennyi kell, ha több a paradicsom. 

Hozzávalók:
1 kg éretlen, zöld paradicsom
2 db alma
10 dkg cukor
3 teáskanál őrölt fahéj
1 citrom héja és leveA paradicsomokat megmosom és meghámozom. Hálátlan feladat, lassan megy, de a héjdarabok nem kellenek a lekvárba. Hámozás után darabolom a paradicsomot, méretétől függően két- vagy négyfelé. Lábasba teszem, megszórom a cukorral, és várok 5-10 percet, hogy levet eresszen. Belereszelem a meghámozott almát, meghintem a fahéjjal, belefacsarom egy citrom levét (a citrommag ne kerüljön bele!), ráreszelem a citrom héját, és felteszem főni. (A képen úgy néz ki, mint egy kelkáposzta főzelék. :)  )Alacsony hőfokon 1,5 - 2 órán át főzöm. Néha megkeverem, nehogy odaégjen. Akkor jó, amikor nagyon sűrű, lekvár állagú. Teljesen kihűtöm, utána kanalazom üvegekbe.

Lezárom a kupakkal, és mehet a kamra polcára. Sült csirke, pulyka és grillezett sajtok mellé kiváló kísérő.Az eredeti recept itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése