2017. február 28., kedd

Sütőben sült fánk, olaj nélkül, teljes kiőrlésű tönkölylisztből

Többször sütöttem fánkot sütőben, a blogon viszont még nem tettem közzé a tapasztalatot. A receptben semmi ördögtől való nincs, ugyanazt a tésztát készítem, és ugyanúgy, mint egyébként. A sütés módja tér el: olaj helyett szilikonos sütőpapíron, sütőben. És sütés előtt kerül a fánkra a lekvár. 
Mivel teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, az élesztő mellé egy kis szódabikarbóna is került. Lazábbá teszi a tésztát. 







Hozzávalók kb. 36 darabhoz:
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dl tej
4 dkg friss élesztő
1-2 mokkáskanál porcukor
1 dkg xilit (nyírfacukor)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 dkg olvasztott vaj
5 db tojássárgája

A langyos tejben a porcukorral felfuttatom az élesztőt, majd ráöntöm a xilittel és szódabikarbónával kevert lisztre, hozzáadom az olvasztott vajat és a tojások sárgáját. Fakanállal összekeverem, majd lisztezett deszkán simára gyúrom. Tálban, letakarva a duplájára kelesztem a tésztacipót. 
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, és 6 cm átmérőjű fánkokat szaggatok belőle (például vizespohárral). 20 percig kelesztem a fánkokat, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket. Az ujjammal (vagy fakanál nyelével) mélyedést készítek a közepükbe, és lekvárt adagolok a kis gödröcskékbe. Keveset, mert sütés közben a lekvár felhevül, terül, lefolyik a fánkról. 1-2 mokkáskanálnyi elég. 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm őket. 
A színe nem lesz olyan sötét, mint az olajban sültnek. Ha fehér lisztből sütöd, sápadt-fehér lesz. Teljes kiőrlésű tönkölyből halvány bézs. 
Tálaláskor lehet még lekvárt adni mellé, vagy csokiöntettel megcsorgatni és durvára tört diót hinteni a tetejére. 




Ha marad belőle, érdemes légmentes csomagolásban - folpack, zárható doboz - eltenni másnapra, hogy ne száradjon ki.
Milyen lett? - kérdezitek. Finom. Más, de finom. Először is nem zsíros, hiszen nem úszott forró olajban. Másodsorban pedig azért más, mert teljes kiőrlésű tönkölylisztből sütöttem, ennek eleve eltér az állaga, íze a fehér lisztétől. Ne azt az ízélményt keressétek, amit a sima búzaliszt ad! Ez klasszisokkal jobb. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése