2017. július 4., kedd

Tojásmentes tiramisu Buddy Valastro receptjéből

Biztosan említettem már, de aki lemaradt róla, annak mondom: nagy kedvencem az olasz származású, Amerikában élő cukrász, Buddy Valastro. A TLC tévécsatornán futó Tortakirály című műsorfolyamát szívesen néztem évekkel ezelőtt. Sőt, manapság is belepillantok az ismétlésekbe: remek ötleteket, praktikákat lehet ellesni tőle.
Később a Tortakirály Konyhafőnök is lett, tradicionális, olasz recepteket mutatott be a másik műsorában. A családja kedvenceit, levesektől a tésztaételeken át a húsételekig. Sokat közülük lejegyeztem - gyorsírásban jó vagyok, de visszaolvasni már csak én tudom, olyan ronda a külalak. :) 
Ez a tojásmentes tiramisu recept is a Konyhafőnökből való, Buddy felesége, Lisa készítette el.
Az alapanyagok mennyiségét néhol egy doboz, egy tubus, egy tasak, stb. adagban adták meg, ezeket grammra pontosan írom a hozzávalóknál, ahogyan nekem bevált a gyakorlatban. 






Hozzávalók:
2 tubus félzsíros, cukrozott, sűrített tej (2x170 g)
1,5 dl víz (nem liter ! másfél deci! )
1 tasak főzés nélkül készítendő vaníliapuding (Dr.Oetker)
2,5 dl habtejszín
5 dl lehűtött, (koffeinmentes) kávé /Nescafé
250 g babapiskóta
4-5 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor



A kávéval kezdek. Fél liter kávét főzök - vagy fél liter forró vízben feloldok 5-6 teáskanál Nescafét. Koffeinmentes is lehet. A tévéműsorban 1 liter kávét használtak, maradt is nekik jócskán a végén, ezért eleve kevesebbet főztem: nem pocsékolok. :)
Hagyom teljesen kihűlni a kávét, addig elkészítem a krémet.
A két tubus cukrozott, sűrített tejet és a 1,5 dl vizet a főzés nélkül készítendő vaníliapudinggal csomómentesre keverem kézi habverő segítségével. Fél órára hűtőbe teszem  krémet. Akkor jó, ha alaposan besűrűsödik, "megköt". Utána óvatosan beleforgatom a kemény habbá felvert tejszínt.
Összeállítom a desszertet:
Egy 28x16 cm méretű, 5 cm magas falú jénai tál alját 2-3 evőkanál krémmel kikenem. Erre jön egy rétegben a kávéba forgatott babapiskóta fele, szorosan egymás mellé. Ha kell, félbe-harmadba töröm a piskótákat, hogy beférjenek a sorba a jénai szélén. Rákenem a krém felét, a résekben is eligazítom. Megszórom a kakaópor felével. Kis lyukú szűrővel szebb a végeredmény, és csomómentes. 
Erre következik a kávéba forgatott babapiskóta másik fele, ezt a sort az előzőre merőlegesen rakom le, így szebb lesz majd tálaláskor a szelet. A piskótára a krém másik felét simítom, kitöltve a réseket is, majd megszórom a tetejét a maradék kakaóporral.
5-6 órára hűtőbe teszem, utána késsel vágom adagokra, és tálalólapáttal emelem tányérokra. Nem folyik, nem csúszik szét, de nem is kemény. 
Nagyon finom, gyorsan elkészül (na, jó, az a pár óra nem számít, amíg összeérnek az ízek), ráadásul a nyers tojás fogyasztásától idegenkedők számára is remek ez a recept, hiszen tojásmentes.
Nekünk nagyon ízlett. Azon a hétvégén, amikor először próbáltam ki a receptet, 2 nap alatt összesen 3 tállal kellett megcsinálnom, akkora sikere volt. :) 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése