2017. október 27., péntek

Töltött csirke

A klasszikus receptekben az a jó, hogy nem lehet őket elrontani. Minden család őriz jól bevált, töltött és sült csirke receptet. A fűszerezés talán eltér, a végeredmény kevésbé. Mennyei illatok és ízek öveznek egy ilyen ebédet. 




Hozzávalók:
1 egész csirke, tisztítva, belsőségek nélkül

A töltelékhez:
4 db száraz zsemle (teljes kiőrlésű/barna lisztes is lehet)
3 tojás
bors
majoránna
petrezselyem
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma

A csirkét bekenni:
vaj
pirospaprika

A töltelékhez a zsemlét tejbe vagy vízbe áztatom, kinyomkodom. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem, áttöröm a fokhagymát. Leturmixolom (vagy botmixerrel krémesítem, és a zsemléhez adom a fűszerekkel együtt. Ízlés szerint adagolom a sót, borsot, és a zöldfűszereket. (Aki szereti, beleteheti a csirke elkapart máját is. Nekem nincs ezzel sikerem itthon, ezért hagyom ki belőle.)
A megmosott csirke hasába, a mellrészen és comboknál meglazított bőr alá tömködöm a tölteléket. Hústűvel több helyen megtűzöm, hogy ne nyíljon szét.
A vajat megolvasztom, sóval, pirospaprikával elkeverem, és szilikon ecset segítségével alaposan bekenem vele a csirkét.
Kiolajozott tepsibe teszem a húst, kevés vízzel felöntöm. Alufóliával lefedve 200 fokos előmelegített sütőben 40 percig sütöm, aztán fólia nélkül még félórát. Időnként a saját levével meglocsolom.




Hústűt beleszúrva ellenőrzöm, puha-e már a hús. Sütőtől is függ, mennyi az elkészítési idő, lehet ez 40+30 percnél több és kevesebb is. Az a lényeg, hogy a csontoknál is alaposan süljön át a csirke.
A köret ezúttal zöldsaláta mézes-mustáros öntettel volt. Illik hozzá bármilyen savanyúság, párolt rizs, sült vagy főtt krumpli, bulgur, stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése