2013. március 15., péntek

Deák-kuglóf

Március 15. alkalmából az egyik kedvenc süteményemet sütöttem meg, a neve Deák-kuglóf. Ez volt a haza bölcsének egyik kedvenc édessége. Deák Ferenc (1803-1876, államférfi, országgyűlési képviselő) nagy gourmand hírében állt, ám élete második felében különböző betegségek miatt szigorú diétára kényszerült. A pesti Angol Királynő Szállóban, ahol egy kis lakosztályt bérelt, a tea vagy némi savanykás zalai bor mellé gyakran szolgálták fel neki ezt a kuglófot.

Deák-kuglóf



Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
12 dkg vaj
6 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor
4 dkg reszelt étcsokoládé
4 tojássárgája
6 dkg mazsola

A lisztből egy evőkanálnyit felfuttatok a langyos tejjel és az élesztővel, hogy jól megkeljen. A maradék lisztet alaposan összedolgozom a vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a csokoládéval, majd a tojások sárgájával, a mazsolával, és könnyű, laza tésztává gyúrom. Szilikon kuglóf formába kanalazom a tésztát ( a nem szilikon formát ki kell kenni vajjal, és megszórni liszttel, de süthető sütőpapírral bélelt őzgerincformában is), és előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm, kb. 30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrzöm, átsült-e a tészta.
Amikor teljesen kihűl, tálra borítom, porcukorral megszórom, és szeletelem.
A kuglóf mini formákban is elkészíthető, TücsökBogár oldalán megnézhetitek.
(A recept a Príma Konyha 2001. decemberi számából való.)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól sikerült a kuglófod, és derék dolog, hogy az ünnep apropóján ezzel emlékeztél meg Deák Ferencről.Én pedig a Deák tortát készülök megsütni, már megvan a receptje, mmajd sort kerítek rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, a Deák-torta is nagyon finom, tetszeni fog neked.:))

      Törlés
  2. Ínycsiklandó, fincsi sütemény lehet! Még nem ismerem, de azt hiszem listára kerül! :)

    VálaszTörlés
  3. De jó a történelmi háttér, imádom olvasni! A kuglóf meg mennyei! :)

    VálaszTörlés