A borkrémleves után a Szenteste másik sztárja a mákos guba.
Sütőben sütve, tojáshabbal a tetején, némi őszibarackkal tunningolva.
Barackos mákos guba |
Hozzávalók:
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
8 szikkadt kifli
6 tojás
4 dkg cukor
1 dobos őszibarackbefőtt (40 dkg)
15 dkg darált mák
5+5 dkg porcukor
1 csipet só
5 dkg vaj
A sütőtál kikenéséhez kevés vaj
A tejszínt, tejet, citromhéjat, vanília kivonatot
összeforralom. A kifliket ujjnyi vastagra karikázom, mély tálba teszem, és
ráöntöm a tejes-tejszínes keveréket.
A tojásokat kettéválasztom, a sárgájukat a 4 dkg cukorral
habosra keverem, a fehérjéből egy csipet sóval és 5 dkg porcukorral kemény
habbá verem.
Az őszibarackot lecsepegtetem, és kis kockákra vágom.
A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy 20x30 cm-s sütőtálat
vékonyan kikenek vajjal.
A mákot elkeverem 5 dkg porcukorral, a felét a sütőtálba
szórom. Az áztatott kifli felét a mákra simítom, megszórom a porcukros mák
másik felével. A tetejére az őszibarack darabok jönnek, majd erre a tejszínes
kifli másik fele.
A tetejére morzsolom az 5 dkg vajat, és 30 perc alatt
megsütöm. Aztán a mákos gubára simítom a tojásfehérje habot, és további 10
percig sütöm, hogy a hab teteje kissé megpiruljon.
A recept forrása: Stahl Magazin 2011. Tél
Nagyon finom lehet.
VálaszTörlés