2013. december 28., szombat

Tiroli túrós rétes

Egyik kedvencem a házi, hajtogatott vajas tészta. És a belőle készült sütemény(ek). Az ünnep tiszteletére tiroli túrós rétest sütöttem az úgynevezett blundel tésztából.

Tiroli túrós rétes

 Hozzávalók a tésztához:
35 dkg finomliszt
1 teáskanál só
3 dkg cukor
25 dkg hideg vaj
125 ml tej
60 ml meleg víz
1 tojás
1 tasak (7g) szárított élesztő

Egy nagy tálban a lisztet, sót, cukrot elkeverem. A kockákra vágott vajat elmorzsolom a lisztes keverékkel. Akkor jó, ha egy centis darabokban marad a vaj.
Egy mérőedényben összekeverem a tejet, vizet, tojást és az élesztőt, majd a lisztes keverékre öntöm. Egy spatulával összekeverem, de csak annyira, hogy a lisztes keverék felvegye a folyadékot. Ragacsos massza lesz, úgy néz ki, mint ami félkész, de pont ez a jó.
Folpackkal letakarva másnapig hűtőbe teszem.
Másnap lisztezett gyúrótáblára borítom a tésztát, és 30x60 cm-es lapot nyújtok belőle. Következik a hajtogatás.
Gondolatban három részre osztom a tésztát, a jobb harmadát a középsőre hajtom, majd ennek a tetejére a baloldali harmadot. Ezután 90 fokkal elforgatom a tésztát, ismét 30x60 cm-es lapot nyújtok. Képzeletben négyfelé osztom. A jobb negyedet a közepéig hajtom, aztán a balt is, majd „összecsukom”, mint egy könyvet. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe teszem.
Utána kiveszem a hűtőből, 90 fokkal elforgatom, 30x60 cm-es lappá nyújtom, és a kétféle hajtogatást megismétlem. Utána 30 percre ismét hűtőbe teszem.

A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
2 evőkanál búzadara
4 evőkanál cukor
1 csomag vanilincukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
2 tojássárgája
2 tojásfehérje

A kenéshez 1 egész tojás

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy 40x30 cm-es tepsit előkészítek.
A túrót villával krémesre töröm, és összekeverem a búzadarával, vanilincukorral, cukorral, tojássárgájával, mazsolával. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és a túrótöltelékbe forgatom.
Lisztezett gyúrótáblán 2 db 40x30 cm-es lappá nyújtom a vajas tésztát. Az egyik lapot sütőpapírra teszem, úgy, hogy a rövidebb oldala legyen felém. A középső harmadára simítom a túrótöltelék felét. A két szélső harmadot fésűszerűen bevagdosom, és a tésztacsíkokat a töltelék fölött párosával keresztezem.
A másik tésztalapot is sütőpapírra teszem, s ugyanúgy járok el vele, mint az elsővel.

A két rétest sütőpapírokkal együtt tepsibe teszem, felvert tojással lekenem, és 30-40 perc alatt készre sütöm az előmelegített sütőben.

A recept forrása: Stahl Magazin 2013. Tél

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése