2014. január 19., vasárnap

Vaníliás-puncsos tallérok étcsokoládéba mártva - Blogkóstoló 14. forduló

Idén is játszanak a bloggerek, folytatódik a Blogkóstoló, ezúttal a 14. forduló zajlik. A Konyhalál blog szerzője, Linyah a háziasszony. ChefTündért sorsolta páromul. Nagyon örültem neki, mert sok finomság készül a konyhájában. A linzertészta lelkes rajongójaként a Zöld tallérok csokiba mártva receptet sütöttem volna Tündétől, ám zöld mandulaaroma nem volt már itthon, és vásárolni sem tudtam. Négy áruházlánc üzleteiben kerestem, hiába. Feltehetőleg a karácsonyi bevásárlóláz után még nem töltötték fel készleteiket a boltok. 
Mégis megsütöttem a tallérokat, vaníliakivonattal és puncspudinggal ízesítve. Megígérem, hogy amint sikerül beszereznem zöld mandulaaromát, azzal is elkészítem, és beszámolok róla a blogon. :)

Vaníliás-puncsos tallérok étcsokoládéba mártva

Hozzávalók:
26 dkg liszt
1 tasak (4 dkg) puncs ízű pudingpor
20 dkg hideg vaj
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
2 teáskanál vaníliakivonat

A mártogatáshoz:
1 tábla (100g) 70%-os étcsokoládé

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom, rudat formázok belőle, szorosan folpackba tekerem, és fél órára hűtőbe teszem.
Fél centi vastag szeleteket vágok belőle, amiket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe fektetek. Vízbe mártott villával megnyomom a tetejüket kicsit, és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütöm őket 10-12 perc alatt.
A tepsiben hagyom kihűlni a tallérokat, aztán a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéba mártom az egyik felüket. Visszateszem őket a sütőpapírra, míg a csokoládé teljesen megdermed rajtuk.
Süteményes dobozban, sütőpapírral elválasztva egymástól a rétegeket, elállnak a tallérok - amennyiben meg nem esszük mindet a sütés napján. :)


A zöld színű, mandulaaromás eredeti receptet mindenképp ki fogom próbálni, és lehet még kakaós, és kókuszos, és rengeteg változatban sütni. 
Tünde, nagyon finomak a tallérok, köszönöm a kreatív linzer tippet! :)

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm, Gabi! szépek lettek - és biztos finomak is ezek a tallérok! Most majd én "lopom" az ötleted és ezt fogom legközelebb kipróbálni! A zöld mandula keserű mandula néven fut , amikor esetleg nincs itthon (előfordult már ilyen), akkor a simát szoktam zöld ételfestékkel csalni, mert nálunk ugye "csak" a zöldet eszi meg a fiatalúr!
    A linzer alap, és a variálhatósága végtelen, és bevált!
    köszi még1x! Remélem máskor is ellátogatsz majd hozzám és találsz kedvedre valót, amit kipróbálsz! üdv. ChéfTündér

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerem a zöld színű, keserű mandulaaromát, én is szoktam használni. De most beszerezhetetlen, az itthoni üvegcsém pedig kiürült karácsonykor. :))
      Találtam még nálad kipróbálandó finomságot, amit mindenképp elkészítek. :)

      Törlés