2014. március 16., vasárnap

Gombás-tejszínes pulykamell brassóiasan, Szacsvay-módra

Szívesen olvasok történeteket színészek, művészek kedvenc ételeiről, konyhai trükkjeiről, receptjeiről. Gasztromagazinokban szoktam vadászni az ilyen típusú írásokra, illetve egy-egy tévéműsorban is el lehet lesni a gourmand művészek titkait.
Szacsvay László színművész legendás konyhai alakításai közül többet kipróbáltam már. Például a verhetetlen tökös lecsóját, a bundás almát, és azt a brassóias pulykamellet, amit most bemutatok az Olvasóimnak.

Gombás-tejszínes pulykamell brassóiasan,
Szacsvay-módra

Hozzávalók:
1 kg krumpli
a sütéséhez bő olaj

70-80 dkg pulykamell
2 dl olaj
2 mokkáskanál házi ételízesítő
2 gerezd fokhagyma

A raguhoz:
2 közepes vöröshagyma
15 dkg gomba
2 dl száraz fehérbor
1 kiskanál őrölt majoránna
2 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál csemege Piros Arany
2 dl tejszín

A megtisztított és megmosott krumplit felkockázom, és forró olajban ropogósra sütöm, mint a rósejbnit. 
Aztán félreteszem. Erre kerül majd a tejszínes-boros mártás, ettől nevezi a művész úr brassóinak.
Kisujjnyi csíkokra vágom a pulykamellet, sózom, és legalább 1-2 órán át pácolom a következő pácban: a 2 dl olajba keverem a két gerezd zúzott fokhagymát és a házi ételízesítőt. Beleforgatom a húst, és fóliával lefedve állni hagyom.
Később kiszedem a húst a pácléből, és kinyomkodom. A hagymákat kockára vágom, és a pácoláshoz használt olajon megfonnyasztom. Hozzáadom a gombát (aminek csak a talpát vágom le, de nem hámozom meg). Miután a gomba megpárolódik, megpirítom benne a húst, hagyom gyengén rotyogni. Majd az egészet felöntöm a száraz fehérborral.
Fűszerezem a boros ragut majoránnával, fekete borssal és csak a színe végett egy kis Piros Arannyal. Kavargatom, míg a leve elfő, s félreteszem hűlni.
Amikor még meleg, de már nem forró, hozzáöntöm a tejszínt, és összekeverem a sült krumplival.

Kiadós, ízletes étel, gyakran készítem ezt ünnepek táján. 

Az eredeti recept a Príma Konyha 2001. decemberi számában jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése