2014. április 5., szombat

Marika sütemény

Régóta tervezem, hogy megosztom az olvasóimmal ennek az egyszerű, omlós süteménynek a receptjét. A mai adagot le is fotóztam, az illusztrálás végett. Vízvári Mariska leírásai közül való, talán nem véletlenül viseli a Marika sütemény nevet. 

Marika sütemény


Vízvári Mariska (1877-1954) színésznő receptgyűjteménye a mai napig a legkedveltebbek közé tartozik. A kiváló komika előbb a Színházi Élet hasábjain osztotta meg gasztronómiai tudományát az olvasókkal, majd a Budapesti Hírlap által kiadott kötetben. Egyszerre volt színésznő és a konyha királynője, személyében egy letűnt világ elevenedett meg színpadon és tűzhely mellett egyaránt. Ötven évvel ezelőtt Czenner Mihály így írt róla a Film Színház Muzsikában:
 „ A városi közönség szemében megtestesítője volt a vidéki kúriák erélyes, de aranyszívű nagyasszonyának, a vidékiek pedig nosztalgiával idézték fel egy-egy szerepe láttán a régi dáridókat, a cigányzenés ’úri murikat’, amikor még megvolt a kiskastély vagy kúria, s mögötte – bár adóssággal terhelten – a régi birtok, a hátasló, a hintó és a parádés kocsis.”





Hozzávalók 20 darabhoz:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
4 dkg reszelt étcsokoládé
9 dkg őrölt mogyoró
3 dkg erősen vaníliás cukor
1 tojássárgája


A lisztet és a vajat összemorzsolom, aztán a reszelt étcsokoládéval, őrölt mogyoróval, vaníliás cukorral és a tojássárgájával jól kidolgozom. Egy órán át hűtőben pihentetem.
Kis kifliket szaggatok a tésztából, tepsibe teszem őket (nem kell kikenni a tepsit), és előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm.



Amikor kihűltek, csokoládémázzal bevonom/megcsurgatom őket, és 2 dkg piskótamorzsával vagy darált háztartási keksszel megszórom.





Omlós, puha sütemény, kávéhoz-teához kiváló. Jól záródó fém süteményes dobozban, vagy fedeles műanyag dobozban, a rétegek közé helyezett sütőpapírral tárolható.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése