2014. április 15., kedd

Rakott kelkáposzta

Kelkáposzta. Nyúltáp. Menzaillat, köményes főzelékíz. Ezek nem túl kellemes emlékek a régmúltból számomra. A rakott kelkáposztát viszont a fejedelmi étkek közé sorolom. Napi 5x tudnék belőle enni.
Csupán gyümölcsért látogattam meg a zöldségest a minap, de olyan gyönyörű kelkáposzták sóhajtoztak a standján ("Vigyél magaddal!"), hogy nem tudtam ellenállni...:))))

Rakott kelkáposzta

Hozzávalók:
6-8 nagyobb kelkáposztalevél
50 dkg darált hús
30 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
késhegynyi pirospaprika
bors
majoránna
3 dl tejföl
mangalicazsír

2 evőkanál mangalicazsíron megpirítom a felkockázott vöröshagymát. A szeletekre vágott fokhagymát és a pirospaprikát rádobom, összeforgatom a darált hússal. Fehéredésig pirítom a húst, majd felöntöm kevés vízzel, és puhára főzöm. Sózom, borsozom, meghintem majoránnával. 
Amíg a hús fő, megpárolom a rizst, aztán összekeverem a kettőt.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. 
A káposztaleveleket megmosom, a vastag, torzsás részeit levágom. Lobogó forró vízbe mártom fél percre a leveleket. 
Egy 25x35 cm-es tepsit vékonyan kikenek mangalicazsírral. Kirakom az alját a káposztalevél egy harmadával. A rizses-húsos keverék felét rásimítom. Erre ismét kelkáposztalevél jön, majd a húsos adag másik fele. A tetejét befedem a maradék káposztalevéllel. A tejfölt egy evőkanál vízzel elkeverem, és a rakott kel tetejére öntöm, egyenletesen elkenem.
40-45 perc alatt, 180 fokon készre sütöm. Nem szoktam lefedni fóliával, úgy jó, ha megpirul a tetején a tejföl, és itt-ott a kelkáposzta. 
Hagyom kicsit hűlni, aztán kockákra vágva, tejföllel gazdagon meglocsolva tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése