2014. június 29., vasárnap

Békebeli lángos

Az úszásért, strandokért nem rajongok, elég volt gyerekkoromban az a néhány alkalom. Azonban a strandon kapható ételek házi változatáért odavagyok! Ezek hozzátartoznak a nyárhoz. Főtt (vagy sült) csöves kukorica, hamburger, fagylalt, és lángos. Nagyon finom receptre bukkantam a neten, ezt a lángost azóta kétnaponta sütöm. Íme, a békebeli íz:

Békebeli lángos

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
víz
2 evőkanál olaj
cukor

olaj a sütéshez

1 dl tejet meglangyosítok, belemorzsolom az élesztő, adok hozzá 1 mokkáskanál cukrot. Állni hagyom, amíg felfut az élesztő. Tálba szitálom a lisztet, és összekeverem a sóval. Hozzáadom a 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék 1 dl tejet, és egy kevés langyos vizet. A robotgépbe illesztem a dagasztókarokat, és elkezdem dagasztani a tésztát. A vizet apránként adom hozzá, nehogy túl lágy tésztát kapjak. Közepesen lágynak kell lennie. 
Kiolajozott tálban, letakarva félreteszem a tésztát fél órára, és duplájára kelesztem. Kis gombócokat formázok a tésztából - olajos kézzel -, és beolajozott tálcára rakosgatom őket. Tovább kelesztem, és amikor kétszeresére nőtt minden tésztahalom, bő olajat forrósítok egy serpenyőben. Forró olajban kisütöm a lángosokat, mindkét oldalukat aranybarnára-pirosra. Olajos kézzel húzgálom szét lángos formájúra a kis gombócokat.
Ekkor tésztamennyiségből nekem 8-12 db lángos jön ki, attól függően, hány személyre sütöm, illetve mekkorát szeretnék sütni.
Egy teáskanál olajat töltök egy kis tálkába, belekeverek 3 gerezd zúzott fokhagymát. Ezzel ízlés szerint beecseteljük a lángosokat, és az asztalra készített sóval, tejföllel, reszelt sajttal gazdagíthatjuk.
A recept forrása: Mindmegette .

1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Akár most is megtudnék enni belőle:-) Nekem ami receptem van abba krumpli is kell nagyon finom az is!

    VálaszTörlés