2014. szeptember 29., hétfő

Flódni

Egy ideje szeretnék flódnit sütni. Sokat olvastam erről a gazdag, ünnepi zsidó süteményről, kíváncsi voltam rá. Tegnap elhatároztam, hogy főpróbát tartok a leginkább szimpatikus leírást követve, és ha beválik, karácsonykor bejgli helyett ez lesz a süteményünk.
Bevallom őszintén, sokkal könnyebb elkészíteni, mint elsőre gondoltam. A végeredmény nagyon finom: gazdag ízvilágú, érződik benne a bor, a lekvártól krémes, a tészta puha, a mák-dió a bortól kissé pikáns. Elsöprő sikert arattam vele.


Flódni


Hozzávalók:

Tészta:
60 dkg liszt
30 dkg vaj
4 tojás
10 dkg porcukor
50 ml száraz fehérbor (nálam BB Olaszrizling)

Alma töltelék:
1 kg hámozott, savanykás alma
3 dkg cukor
50 ml száraz fehérbor
fél mokkáskanál őrölt fahéj
késhegynyi szerecsendió

Mák töltelék:
25 dkg darált mák
5 dkg cukor
4 evőkanál méz
4 dkg mazsola
130 ml száraz fehérbor
1 biocitrom héja

Dió töltelék:
25 dkg darált dió
5 dkg cukor
4 evőkanál méz
4 dkg mazsola
130 ml száraz fehérbor

Szilvalekvár:
35 dkg házi, vagy jó minőségű bolti

A tetejére:
1 egész tojás


Először a tésztát készítem el. A lisztet elmorzsolom a vajjal, aztán hozzáadom a többi alapanyagot, és összegyúrom. Ha túl lágynak érzitek, adjatok még hozzá egy kis lisztet.  Egy órára a hűtőbe teszem.
Elkészítem a töltelékeket. A mák és dió töltelékek összetevőit egyszerűen összekeverem, és pár perc alatt megfőzöm. Az almát vékony szeletekre vágom, és a fűszereket hozzáadva megpárolom a borban. Nem túl puhára, nem kompótot főzök.
Egy óra elteltével előveszem a tésztát a hűtőből. Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt előmelegítem 180 fokra. 
A tésztát öt részre osztom, az egyik cipó kicsit nagyobb legyen a többinél. Ez lesz a sütemény alja. 
Kinyújtom lisztezett deszkán, és a sütőpapíros tepsibe teszem. Erre simítom egyenletesen a diótölteléket, rá a második kinyújtott tésztalap kerül, majd a mák töltelék, harmadik tésztalap, erre a párolt almaszeletek, majd a negyedik tésztalap, szilvalekvár, és az ötödik (utolsó) tésztalap. Lekenem a tetejét felvert tojással, és villával megszurkálom, le, egészen az aljáig, hogy sütés közben távozhassanak a gőzök.
180 fokon 60-70 percig sütöm, míg aranybarnává válik a teteje. 
Teljes hűlés után szeletelem, nagyobb, kocka formákra vágom. A maradékot folpackba csomagolom, másnapra még jobban összeérnek az ízek, még puhább és finomabb lesz (mint a zserbó).
A receptet itt olvastam. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Ezzel a süteménnyel már én is kacérkodtam de még nem mertem belevágni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :)
      Bátraké a szerencse, Éva! :) Magam is sokat hezitáltam, aztán csak nekiláttam. :)

      Törlés