2018. április 11., szerda

Csirkés alagút

Ünnepi alkalomra csirkés alagút. Ilyen egyszerű sok embernek, kevés munkával kiadósat főzni. Illetve sütni. A köret bármi lehet: krumpli, rizs, zöldségek, savanyúság. 




Hozzávalók:
3 db nagyobb csirkemell filé
3-400 g bacon
3 csapott evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dl tejföl
2 db tojás
1 csokor petrezselyem
3-400 g reszelt sajt (trappista)
bors

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Az őzgerincformát kibélelem a bacon csíkokkal úgy, hogy a szeletek fél centire fedjék egymást, és a forma oldalán jobbra is, balra is lógjanak ki. 
A csirkemelleket felkockázom, sózom, borsozom. A felvert tojásokhoz keverem az aprított petrezselymet, a tejfölt, a lisztet, és egy marék reszelt sajtot. Beleforgatom a csirkehúst.
A baconnel kibélelt őzgerincformába teszek egy réteg reszelt sajtot, erre simítom a csirkés tölteléket, rá újabb réteg reszelt sajt, majd résmentesen ráhajtogatom a formán túllógó bacon csíkjait.
Gáztepsibe teszem az őzgerincformát, - muszáj alá a tepsi, máskülönben a sütés közben kifolyó baconos húslevet soha nem sikáljuk ki a sütőből -, és 180 fokon nagyjából egy óra alatt pirosra sütöm a baconos csirkét. Ekkor kiveszem a tepsiből a formát, a tepsit kibélelem szilikonos sütőpapírral, és az őzgerincformából a sütőpapírra borítom a húst. Így sütöm tovább, hogy a csirkés rúd másik fele is megpiruljon.

Tálaláskor a forma által hagyott bordák mentén szeletelem. 

Apropó, szeletelés. Forrón esély nincs felvágni a csirkés rudat Szétesik, szétcsúszik, nem lesznek szép szeletek belőle.
Érdemes úgy időzíteni a sütést, hogy legalább 3 órával étkezés előtt vegyük ki a sütőből, így lesz ideje annyira kihűlni, hogy szépen vágható legyen. Sőt, az sem baj, ha előző nap sütjük, és másnap szeletekre vágva forrósítjuk át a sütőben, mielőtt az asztalra adjuk.

A receptet köszönöm Barbinak. Nála találtok fázisfotókat is a formába rakásról, nekem nem volt időm főzés közben fényképezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése