A tök manapság már megterem a magyar kiskertekben, ám azt kevesen tudják, hogy Amerikából származik, a XVI. század spanyol és portugál utazóinak köszönhetően ismerte meg Európa.
Többnyire főzeléket készítek belőle, kaporral és tejszínnel, a tetején füstölt virslivel/kolbásszal.
Tökfőzelék |
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök
2 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
2 dl tejszín
só
pirospaprika
1 csokor kapor
A felhevített olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, pirospaprikát szórok rá, és a tököt beleteszem, megsózom. Fedő alatt, a saját levében puhára párolom, kaporral ízesítem. Felöntöm a tejszínnel, egyet forralok rajta, s már kész is.
Sült virslivel, kolbásszal vagy tükörtojással tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése