2016. augusztus 24., szerda

Fűszeres paradicsomszósz

Alapszósz, univerzális, sokoldalúan fel tudom használni. Lasagne húsos ragujához, vagy főtt tésztákra öntve, és már csak a reszelt sajt kell, de lehet belőle pizzaszósz is. Megpirított húskockák szaftját dúsíthatom vele, hidegen sült húsok mellé tálalhatom mártásként is, vagy mártogatósként grillezett zöldségekhez, sült krumplihoz.
A mennyiségeket 1 kiló paradicsomhoz adom meg, de a munkaigényességre való tekintettel érdemes nagyobb adaggal dolgozni egyszerre. 




Hozzávalók:
1 kg paradicsom
1 dl olaj
2 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál oregano
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál gyömbér
1 evőkanál só
2 mokkáskanál őrölt fekete bors
negyed zellergumó
1 teáskanál ecet
1 teáskanál nátrium-benzoát

A paradicsomot nyersen passzírozom. Van egy univerzális, elektromos darálóm, ami passzíroz is, azt használom. Sokan dobják forró vízbe pár percre a paradicsomot, hogy lejöjjön a héja - 10 kilónál ez hosszadalmas művelet. Van, aki felfőzi, és utána passzírozza, ez elektromos, fém darálónál az eszköz halálával egyenlő, mert forrót nem szabad beletenni.
Szóval, nyersen passzírozom a paradicsomot, aztán egy fazékban felteszem főni. 
A hagymát apróra vágom, és az 1 deci olajon megdinsztelem. Mély tálba öntöm olajostól. hozzáadom a szeletekre vágott fokhagymát, az oreganot, bazsalikomot, gyömbért, borsot, sót, ecetet, az apróra vágott zellert, és az egészet botmixerrel összezúzom. Akinek úgy tartja kedve, teheti az egészet turmixgépbe is. 
A fűszeres pépet a paradicsomhoz adom, és kevergetve 2 órán át főzöm. Ekkor már elég sűrű. Hozzáadom a nátrium-benzoátot, egyszer megkavarom, és forrón üvegekbe szedem, melyeket azonnal lezárok.
Vastag pokrócokba csomagolom a megtöltött üvegeket (=száraz dunszt), ebben hagyom kihűlni őket. Másnap mehetnek a kamra polcára. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése