2016. szeptember 7., szerda

Csokis-rumos Pavlova mazsolával

Még mindig (vagy már megint) Pavlova. A tojásfehérjéből készült édességek királynője. Linzertészta, kalács vagy borleves készítéséhez a tojássárgák szükségesek, a fehérjékkel külön kell "kezdeni valamit". Nálam ilyesfajta desszertben végzik. 


Hozzávalók:
8 tojásfehérje
50 dkg porcukor (vagy PorXukor)
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál csokoládés pudingpor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 teáskanál erős rum 

A tetejére:
6 dl tejszín
2 csomag habfixáló
2 maréknyi mazsola

A sütőt előmelegítem 150 fokra.
A tojásfehérjéket a citromlével könnyű habbá verem, aztán kanalanként adagolva a porcukrot fényes, sima habbá verem. Az utolsó kanál porcukorral adom hozzá a pudingport és a rumot,  óvatosan forgatom a masszához, hogy ne törjem össze. 
Sütőpapírra rajzolok egy kört - egy nagyobb tányért használtam a művelethez, de tortaformát is körbe lehet rajzolni -, és rákanalazom a habcsókmasszát. A sütő hőfokát visszaveszem 110 fokra, és 60-70 percig sütöm-szárítom benne a tortát, majd a kikapcsolt sütőben hagyom kihűlni.
A tejszínt negyedórára fagyasztóba teszem, majd kemény habbá verem, két csomag habfixálót is hozzáadok a biztonság kedvéért. A tejszínhabot a habcsóktortára halmozom, és a megszórom a mazsolával. Utóbbit nem áztatom be, a tejszínhabból úgyis szív magába egy kicsit, amíg a hűtőben áll a torta.
Tálalásig hűtőbe teszem.

1 megjegyzés: