2013. november 21., csütörtök

Töltött húsgolyók

Bizonyára sokaknak ismerős az a helyzet, hogy nincs idő terített asztal mellett több fogásos ebédet elfogyasztani, amikor egész nap dolgozunk. Enni mégis kell. Ez a dilemma járt az én fejemben is hétvégén. A fasírt jó ötletnek tűnt, egy kézzel még mindig tudok lapozni és gépelni evés közben. De mit egyek mellé? A kenyér morzsálódik, a rizshez, krumplihoz evőeszköz kell. Kivéve... ha beletöltöm! :)
Így született meg a krumplipürével töltött fasírt. Szombat-vasárnap ez lett az ebéd. :)

Töltött húsgolyók

Hozzávalók 10 db-hoz:
50 dkg darált hús (sertés, marha, ami tetszik)
1 tojás
1 db zsemle
tej
2 gerezd fokhagyma
fél fej hagyma
1 teáskanál chilipor
bors
petrezselyem
bazsalikom

A töltéshez:
3 db közepes krumpli
petrezselyem
1 teáskanál vaj
fél evőkanál tejföl

A meghámozott krumplikat kockára vágva, sós vízben megfőzöm. Amíg fő, elkészítem a fasírt masszáját.
Tejbe áztatom a zsemlét. A húshoz adom az apróra vágott hagymát, az áttört fokhagymát, sót, borsot, chilit, petrezselymet, bazsalikomot, tojást, végül a kinyomkodott zsemlét. Gumikesztyűt húzva, kézzel alaposan összekeverem, majd tíz golyót formázok belőle. A kesztyűre a chili miatt volt szükségem, mert azt tapasztaltam, hiába mosok kezet többször, később mégis jut a csípősből még a szemembe is.
Szóval, kesztyűs kézzel bánok a fasírttal. 
A krumplit leszűröm, a vajjal, tejföllel pépesre töröm. Megsózom, a petrezselymet belekeverem. Vizes kézzel 10 db kis golyót formálok a krumplipüréből.
Kéztörlés, visszaveszem a kesztyűt.A húsgolyókat kissé kilapítom, közepükbe mélyedést nyomok az ujjammal. Minden kis mélyedésbe 1-1 krumplipüré golyót teszek, majd ismét golyó formára gömbölyítem a húsos masszát.
Forró olajban, néhány perc alatt megsütöm a fasírtokat.
Egyszerű és nagyszerű, hiszen benne van a köret. :)
Aki nem fél kézzel, munka közben eszi, hanem megadja a módját, készíthet mellé salátát, céklát, uborkát, vagy paradicsomos mártást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése