2015. szeptember 30., szerda

Kovászos uborka télire

Kovászos uborka. Télen is lesz. A szürke hidegben vagy a havas karácsonyon remek lesz a napérlelte, vidám, zöld savanyúságot elővenni az ebédhez. 
Annyi uborka termett a kertben nyáron, hogy őszintén megmondom, kétségbe estem: mit kezdek ennyivel? Aztán került hordóba más zöldségekkel, üvegekbe csemege verzióban, uborkasalátához sóban, és kovászoltam is. Utóbbi receptjét osztom meg a kedves olvasókkal most. Egy kilóhoz adom meg a hozzávalókat.



Hozzávalók:
1 kg uborka
1 teáskanál só
1 gerezd fokhagyma
kapor
kenyérszelet
fél mokkáskanál nátrium-benzoát

Megmosom az uborkákat, a végeikből levágok egy kicsit, aztán minden uborkát kereszt alakban bemetszek a két rövidebb oldalán. Az üveg alját kibélelem kaporral, beleteszem az uborkákat, közé megy a fokhagymagerezd (egyben). Sózom, felöntöm vízzel, a tetejére kaprot és kenyérszeletet teszek. 
Nyáron, árnyékban 2 nap elég, hogy elkészüljön a kovászos uborka. Utána kiszedem az üvegből, a levét leszűröm, felforralom hozzáadom a nátrium-benzoátot, s kihűtöm.
Az uborkát üvegbe teszem, a kihűlt lével felöntöm, rázárom a fedelet, és a végleges helyére pakolom, a többi befőzött termés mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése