2015. szeptember 8., kedd

Töltött paprika

A töltött paprika a házikoszt non plus ultrája. Friss paprika, házilag befőzött paradicsomlé, zöldfűszerek, ínycsiklandó illatok. A kis húsgombócokról nem is beszélve. :) Érdemes többet főzni belőle, mint amennyit 1-2 étkezésre elfogyaszt a család, mert a "maradék" jól bírja a fagyasztást.



Hozzávalók:
10 db közepes paprika
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
kis csokor zeller
70 dkg darált hús (sertés, marha, szárnyas - amit szeretünk)
10 dkg rizs
2 db tojás
bors
zöldfűszerek
1 liter házi paradicsomlé
1 kávéskanál cukor
2 evőkanál liszt

Egy evőkanál olívaolajon üvegesre pirítom az apróra vágott vöröshagymát. A vékonyra szelt fokhagymát is hozzáadom, s vigyázva, hogy ne égjen meg, együtt pirítom fél - egy percig. Leveszem a tűzről, hozzáadom a darált, húst, a rizst, a tojásokat, sózom, borsozom, ízlés szerint kevés zöldfűszert (petrezselyem, majoránna, rozmaring) szórok rá, és alaposan összekeverem. Ezt az ízesített, húsos masszát le szoktam darálni még egyszer. 
A paprikákat megmosom, a csumáktól, erektől, magoktól megtisztítom. Megtöltöm a húsos massza nagy részével, lazán, hogy főzés közben ne repedjenek majd ki a paprikák. A maradék húsból kis gombócokat formálok. 
Egy liter házi befőzésű paradicsomlevet felforralok egy kávéskanál sóval, ugyanennyi cukorral és a zellercsokorral. Beleteszem a paprikákat és a húsgombócokat, fedő alatt nagyjából fél óráig párolom.
Szűrőlapáttal kiszedem egy tálba a paprikákat és gombócokat. A zellert is kiveszem, erre már nincs szükség. 
A paradicsomos léből 1 dl-t átszedek egy tálkába, simára keverem a liszttel, majd óvatosan hozzáadom az egészet a forró paradicsomléhez. 5 percig forralom, aztán visszateszem bele a paprikákat és a húsgombócokat. Összeforralom, és már el is készült.
Sós vízben főtt krumplival vagy fehér kenyérrel tálalom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése