2016. december 9., péntek

Dubarry pulykamell

"PULYKA PÉNTEK"  6. recept

Újabb pulykás recept, ezúttal egy klasszikus kicsit új köntösben. :) A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.  felkérésére pulykahúsból készítek ételeket: karácsonyig minden pénteken közzéteszek egy vagy két receptet a blogomban "PULYKA PÉNTEK" név alatt. 
A Gallicoop bőven ellát hússal. Nagyon jó minőségű, szép alapanyagokat kaptam, és házhoz is szállították. Egyszerű ételekre számíthattok tőlem, amelyek könnyen elkészíthetőek, és táplálóak egy család számára. Izgalmas kihívás felkérésre főzni, azzal együtt, hogy szabad kezet kaptam.



Közkedvelt és nagyon finom ételt, a Dubarry szeletet késztettem el, ezúttal pulykamellből. A mártás a húson azért ilyen szép aranybarna, mert teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam a besamelhez. Vállalkozó kedvűek a tej helyett tehetnek bele kókusztejet, így igazi reform fogás a végeredmény.



Hozzávalók:
60 dkg pulykamell filé (6 vékony szelet)
6-8 karfiolrózsa (mirelit is lehet)
3 evőkanál olívaolaj + 3 a tepsi kenéséhez
só 
bors 
pirospaprika

A besamel mártáshoz:
6 dl tej
5 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
8 dkg vaj (nem margarin!)
10 dkg reszelt, zsíros sajt

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A karfiolrózsákat odateszem párolni (vagy főni, kinek hogy jobb). Akkor lesz jó, ha már nem kemény, de még nem is szétomló-pépes a zöldség. Leszűröm, félreteszem. 
A hússzeleteket megmosom, papírtörlővel felitatom róluk a nedvességet. A 3 evőkanál olívaolajat teflon edényben vagy serpenyőben megforrósítom, és a húsok mindkét oldalát 2-2 perc alatt fehérre sütöm. Épp, hogy kérget kapjanak. Olívaolajjal kikent tepsibe fektetem a szeleteket, Sózom, borsozom, meghintem pirospaprikával. A mennyiség ízlés dolga, aki fűszeresebben szereti, tegyen többet, aki kevésbé, az minimalizálja a fűszerezést.
Mindegyikre rakosgatok a karfiolból. Nem szentírás, hogy egyben kell lennie a karfiolrózsának, lehet szeletekre, vagy kettőbe vágni, lényeg, teljesen befedje a szelet húst. 
Elkészítem a besamel mártást. A tejet felforralom. Egy másik edényben megolvasztom a vajat, hozzáadom a lisztet, kézi habverővel elkeverem. Óvatosan, folyamatos keverés mellett beleöntöm a tejet. Csomómentesre keverem a mártást. Beledolgozom a reszelt sajtot, addig kavarom, míg fel nem olvad. Ehhez az ételhez az kell, hogy nagyon sűrű mártás legyen, így ha folyósnak találjátok, lehet még 1-2 kanállal lisztet belekeverni. Amikor a húsra kanalazom a besamelt, ne csordogáljon le, hogy a tepsi alján álljon meg, hanem vonja be a karfiolt szépen. 
Az előmelegített, 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöm.
Illik hozzá a burgonyapüré és a cékla, de sült krumpli, vegyes zöldségköret is méltó párja. 

Ne feledjétek: Rubin Konyhájában karácsonyig minden pénteken "PULYKA PÉNTEK" a Gallicoop Zrt. jóvoltából! Finom pulykahúsos receptekkel várlak benneteket jövő héten is! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése