2016. december 15., csütörtök

Mandulamag

Karácsony közeledtével hozok néhány aprósüteményt, amik eddig még nem kerültek fel a blogba. Egyik kedvencem ez a pepecselős aprósütemény. Egyszerű elkészíteni, az időigényes része igazából a tészta formákba nyomkodása. Olvastam több helyen, hogy elmossák sütés közben a formákat, és háromszorra sütnek meg egy adagot. Ebből kiindulva pár darab helyett 60 db kis dió formát vásároltam ehhez a sütihez. Sütés közben én bizony nem mosogatok, a végén meg úgyis kell. Szerencsésebbek helyett mindezt elvégzi a mosogatógép. :)



Hozzávalók 46 darabhoz (23 db összeragasztás után):
A tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg darált dió vagy mandula
20 dkg vaj
3 evőkanál holland kakaópor (cukrozatlan)
3 dkg PorXukor

A krémhez:
3 tojás sárgája
1 csapott evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 dl (kókusz)tej
15 dkg vaj
zöld mandulaaroma 

A lisztet, diót/mandulát, porcukrot, kakaót összekeverem, elmorzsolom benne a vajat, és összegyúrom. A vékonyan kivajazott formákba nyomkodom a tésztát, a formák peremén késsel levágom a felesleges tésztát, Tepsibe rakosgatom a formákat, és előmelegített,180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütöm a tésztát.

A krémhez a tojássárgákat a liszttel és a cukorral simára keverem, hozzáadom a tejet, és kézi habverővel folyamatosan keverve sűrűre főzöm. (Kis lángon.)
A vajat kihabosítom robotgéppel, a kihűlt krémbe keverem, ismét a géppel keverem krémesre, aztán hozzáadom a mandulaaromát. A mennyisége attól függ, milyen zöld árnyalatot szeretnék elérni. Sötétebbhez több aroma szükséges. 

A formákból kiütögetem a tésztát, egyszerűen a pulthoz koppintom őket a fémes részükkel felfelé,  1x-2x, így a tészta simán kiesik belőlük. Kettőt-kettőt összeragasztok a krémmel. 
Tálra téve folpack alatt, vagy fém süteményes dobozban sütőpapíros rétegek között eláll pár napig. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése