Sokáig gondolkodtam, mi legyen az októberi Befőzünk! alkotásom. Egyszer csak tálcán, akarom mondani, kosárban kínálta magát a megoldás: hatalmas adag birsalmát kaptam ajándékba. Birsalmasajtot készítettem belőle, megszórtam dióval, bár a fotón ez pont nem látszik. Még száradnia kell, de nem bírtam tovább kóstolás nélkül nézegetni, így hát ma délután vágtam belőle egy szeletet, ez látható a képen.
Birsalmasajt |
Az érett birsalmákat negyedekbe vágom, magházuktól megtisztítom, és héjával együtt forró vízben puhára főzöm. Szűrőkanállal kiszedem, és szitán áttöröm. (Említettem már, hogy nem szeretek passzírozni? :) )
Az áttört gyümölcsöt lemérem, és egy kiló anyagra 80 dkg cukrot számolok. Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzöm, míg olyan sűrű nem lesz, hogy kevergetés közben látni lehet a lábas alját. Hozzáadom a cukrot, és nagy lángon 10-15 percig folyamatosan kevergetve tovább főzöm, amíg porcelán tányérra cseppentve a teteje hamar megbőrösödik. Akkor van készen, amikor a csepp szinte azonnal megköt a tányéron. Hideg vízzel kiöblített formákba töltöm (őzgerinc, muffin, kis jénai, stb). Némi durvára tört diót szórtam kiöntéskor a masszába, de lehet vékonyra vágott mandulát is.
Másnap sütőpapíros tálcákra borítom a formákból a birsalmasajtot, és száraz helyen 2-3 hétig szikkasztom, időnként megforgatva. Utána folpackba csomagolva száraz helyen tárolom fogyasztásig.
Én még előtte állok, de hamarosan megcsinálom. Nagyon szeretjük!
VálaszTörlésPaszírozás helyett én húsdarálón ledarálom. Nem lesz annyira pépes, de nem is kell annyit vesződni vele.