2013. szeptember 8., vasárnap

Felfordított körtés lepény

Egy nagy kosár aranyló körte kacag rám a kamrában még mindig, olyan szépek, hogy kár belőlük újabb adag lekvárt főzni. Terveim vannak velük, a következő pár napban hozok néhány körtés receptet. A mai sütemény nagyon vaníliás, nagyon kakaós, érződik rajta a karamellizált cukor és a körte íze. Külsőre rusztikus (értsd: ronda, de finom), a puha vajas tészta és a körtés-édes réteg a tetején azonban kárpótol a zord külsőért. 

Felfordított körtés lepény

Egy szelet ősz

Hozzávalók:

A tortaforma aljába:
5 dkg puha vaj
15 dkg barna cukor
fél kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál kakaópor
60 dkg hámozott, magházától tisztított körte

A tésztához:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 tojássárgája
2 tojás
1 vaníliarúd
1,5 dl tejföl
22 dkg liszt
1 csipet só
1 kávéskanál sütőpor
fél kávéskanál szódabikarbóna

Előmelegítem a sütőt 175 fokra, és kívülről alufóliába csomagolom egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját. Beleteszem a vajat, aztán a formát berakom 1-2 percre a forró sütőbe, hogy a vaj megolvadjon. Az olvadt vajban elkeverem a barna cukrot, a fahéjat, a kakaóport, és rászórom egyenletes rétegben a darabolt körtét.
A tésztához a vajat, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel összedolgozom. Hozzáadom a tojássárgáját, aztán egyenként a tojásokat, majd a tejfölt. A lisztet külön tálban összekeverem a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával, és robotgéppel három részletben beledolgozom a vajas alapmasszába.
A tésztát egyenletes rétegben belekanalazom a tortaformába, rá a körtére. A süteményt 1 óra 15 perc alatt megsütöm, de kb. 1 óra után alufóliával lefedem a tetejét, hogy ne égjen meg. 
Sütés után 5 percig rácsra téve hűtöm, aztán óvatosan körbevágom, és határozott mozdulattal kifordítom a formából egy nagy tálra. Teljesen kihűtöm, mielőtt szeletelve tálalom.
Tavaly ősszel ugyanezt a lepényt szilvával sütöttem. 

3 megjegyzés:

  1. Guszta! Én is körtéset sütöttem ma újra, hiába, olyan fincsi! :)

    VálaszTörlés
  2. Az a karamell réteg.....nagyon finom lehet! :)
    Nálunk is körtés süti volt a hétvégén, de azért mentem ezt a receptet is, jól jön most körte szezonba. :)

    VálaszTörlés
  3. Imádom az ilyen jó szaftos gyümölcsös sütiket. + még karamellizálódott is egy picit. Nálam nyami kategória. :P

    VálaszTörlés