2012. október 16., kedd

Brokkolis-csirkemájas rizottó

Álmos, esős, októberi kedd van. Délelőtt régi leveleket rendezgettem, iratokat pakoltam, s bizony annyira belemerültem, hogy dél körül jutott eszembe: nincs mára ebédem. Kiadtam a jelszót: gyorsan finomat! A végeredmény 20 perc alatt elkészült:  brokkolis-csirkemájas rizottót tettem az asztalra pontban fél egykor.:)

Brokkolis-csirkemájas rizottó



Hozzávalók:
500 g csirkemáj
20 dkg rizs
40 dkg brokkoli
2 evőkanál olaj
bors
majoránna

A brokkolit megfőzöm - nem párolom, hanem enyhén sós vízben főzöm. Amikor elkészül, leszűröm, és a brokkoli főzőlevével öntöm fel a rizst, így készítem el. Ha megfőtt a rizs, összeforgatom a brokkolival.
A megtisztított csirkemájat kis falatokra vágom, és a serpenyőben felhevített olajban alaposan átforgatom. 5-8 percig sütöm, eközben enged egy kis levet. Megszórom bőven borssal és majoránnával, teszek hozzá egy kis sót. 
A brokkolis rizst és a csirkemájat széles fakanállal óvatosan összekeverem, és egy részét hideg vízzel kiöblített muffinformába kanalazom  - a dekoratív tálalás kedvéért -, a többit szögletes jénai edénybe simítom.
Néhány perc múlva tányérra borítom a muffin formából a csirkemájas rizottót, és tálalom.
A hagyma nem véletlenül maradt ki a receptből, hanem mert nem szeretem a csirkemájat dinsztelt hagymával enni.
Tipp: a jénaiba simított rizottót kenjük meg sós-zöldfűszeres tejföllel, szórjunk a tetejére reszelt, füstölt sajtot, és pár percre tegyük forró sütőbe, hogy ráolvadjon a sajt. Tálaláskor kocka formájú adagokat szedjünk a tányérokra.

1 megjegyzés: