2012. október 21., vasárnap

Lecsós szelet

Szeretem a lecsót. Önmagában, tojással, zöldségekkel, kolbásszal, hússal, csirkemájjal megbolondítva éppúgy, mint lángosba töltve. Ezúttal húsos főételt varázsoltam belőle: lecsós sertésszelet a mai ebéd, bő, sűrű szafttal.

Lecsós szelet


Hozzávalók:
6 szelet sertéskaraj (vagy tarja)
2 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
só 
bors
fokhagyma
majoránna
kakukkfű
pirospaprika
1 üveg házi lecsó (vagy friss paradicsom és paprika)

A hússzeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom, és félreteszem. Az olajon üvegesre pirítom a felkockázott hagymát, megszórom pirospaprikával, és felöntöm 1 dl vízzel. A hússzeleteket a paprikás hagymára fektetem, ízlés szerinti mennyiségben adok hozzá fokhagymagerezdeket, és annyi vizet, amennyi ellepi a húst. Fedő alatt fél órán át főzöm, ha szükséges, pótolom a vizet, hogy ne égjen oda.
Amennyiben van házilag befőzött lecsónk, egyszerű dolgunk van. Ha nincs, akkor fél kg paradicsomot és fél kg paprikát megmosunk és feldarabolunk. 
Tehát fél órán át főzöm a húst, majd a kész lecsót  - vagy a paradicsomot és a paprikát -  ráöntöm/ráhalmozom, megszórom majoránnával és kakukkfűvel, és fedő alatt további 30 percen át főzöm. Közben öntök még hozzá vizet, hogy bő, sűrű szaftja legyen.
Köretként adhatunk hozzá tésztát (rövid cső, spagetti, tarhonya, vagy szarvacska), párolt rizst, sült krumplit,  vagy fehér kenyeret.
Tipp: pataki tálban is megsüthetjük a lecsós szeletet. Ez esetben az olajat elhagyva a húsra szórjuk a fűszereket, rétegekben, megy rá a paradicsom, a paprika, és kicsivel több víz, mint amennyi ellepi a húst. 200 fokos sütőben másfél órán át sütjük. 

1 megjegyzés:

  1. Jaj, hogy én ezt mennyire imádom!!! Mégis olyan ritkán készül nálunk, nem tudom, miért...? :)

    VálaszTörlés