2012. december 26., szerda

Erdei gombás-fehérboros rizottó

A karácsonyi menünek három sarokpontja van minden évben: a borkrémleves , a mandulás fehércsokoládé torta, és a karácsonyi kekszek . Ezek stabil részei az ünnepi menünek 10-12 éve. A főételek terén viszont nem követünk semmiféle hagyományt, azt főzök, amihez kedvünk támad. Egyik évben töltött káposzta és fűszeres, tepsiben sült húsok kerülnek terítékre, másik évben mártásokkal tálalt párolt húsok sok zöldséggel.
Idén rizottó lett az egyik nap főétele, erdei gombákkal és fehérborral megbolondítva.

Erdei gombás-fehérboros rizottó

Hozzávalók:
40 dkg rizs
fokhagyma
hagyma
2 dl fehérbor
1 liter húsleves vagy zöldséglé
50 dkg vegyes erdei gomba 
olaj
vaj 

Az erdei gombákat (vargánya, sárga rókagomba, galambgomba, érdesnyelű tinóru, sárga gévagomba, fenyő tinóru, pereszke, kucsmagomba) sózom, és kevés olajon megpárolom.
Egy evőkanél vaj és két evőkanál olaj keverékén ízlés szerinti mennyiségben fokhagymát és hagymát üvegesre párolok, hozzáadom a rizst. Alaposan megforgatom a rizsszemeket az olajban, majd felöntöm a fehérborral. Amikor a rizs beszívja a bort, folyamatos keverés mellett felöntöm a húslevessel/zöldséglével, s a végén, ha megfőtt, belekeverem a párolt erdei gombát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése