Néhány hete a olvastam a marcipános bejgliről, és nagyon megtetszett. Mivel nálunk senki nem szereti a klasszikus mákos és diós bejglit, helyettük lett kókuszos és marcipános. (Bár helyesebb volna mandulásnak nevezni, hiszen az igazi marcipán nem egészen így készül.)
Marcipános bejgli repedés nélkül |
Itt már félbevágva - gyorsan fogyott |
Egy szelet a híres marcipános bejgliből |
Hozzávalók 2 rúdhoz:
Tészta:
30 dkg liszt
12 dkg sertészsír
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája + 1 kikevert egész tojás fele
1/2 dkg friss élesztő elmorzsolva
1 csipet só
1/ dl tejföl
a kenéshez egy tojás
Töltelékhez:
40 dkg héja nélkül darált mandula
28 dkg cukor
1 csipet só
2 dl víz
2 evőkanál vaníliakivonat
2 evőkanál színtelen mandulaaroma
28 dkg cukor
1 csipet só
2 dl víz
2 evőkanál vaníliakivonat
2 evőkanál színtelen mandulaaroma
A tészta hozzávalóit összegyúrom, két részre osztom, és folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap a töltelék hozzávalóit a mandulaaroma kivételével egy kis lábasban összefőzöm, ezután keverem bele az aromát. A krémet teljesen kihűtöm, úgy töltöm a tésztába.
A bejglitésztát két sütőpapír között vékonyra, téglalap alakúra kinyújtom, a hosszabbik oldala mentén megkenem a töltelékkel, behajtom a rövid széleket, és felcsavarom. Mindezt megismétlem a másik tésztabucival is, hiszen két rúd bejgli készül.
A bejglirudakat sütőpapíros tepsibe fektetem, és fél órát pihentetem. A márványos külső eléréséhez a tojást szétválasztom, a sárgájával hosszanti irányban megkenem a bejgliket. 10 perc múlva a tojásfehérjével pedig keresztben kenem meg a rudakat. Pár percig hagyom száradni, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm a bejglit.
Fontos, hogy a sütési időt pontosan betartsuk, és tényleg ne legyen több 30 percnél, különben kireped a tészta!
A recept innen van.
A recept innen van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése