Tizenegy éve karácsonyi borkrémlevest készítek az ünnepi menü leveseként. Nálunk nincs halászlé, végtelenül egyszerű okból: nem szeretem a halat. Húslevest év közben gyakran főzök, ezért karácsonykor az sem kerül étlapra. A borkrémleves nélkül azonban nincs karácsony!
Karácsonyi borkrémleves |
Hozzávalók:
5 dl édes fehérbor
1 citrom
1 db fahéjrúd
3-4 db szegfűszeg
8 tojássárgája
15 dkg cukor
2 dl tejszín
8 dkg mazsola
A bort 3 dl vízzel hígítom, a citrom levét belefacsarom, és a vékonyan lehántolt, sárga citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezve felforralom.
A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, a tejszínnel hígítom, és a forró bort óvatosan, sűrű kevergetés közben rászűröm. A tűzre téve addig kevergetem, amíg besűrűsödik. Ezután átszűröm, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórom.
Jól behűtve tálalom, ízlés szerint tejszínhabbal lehet díszíteni az adagokat.
A recept 2001-ben, a Príma Konyha decemberi számában jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése