Trollanyunál van az aktuális, SAD 11. forduló . Szép feladatot kaptunk tőle, a kedvenc édességeinket kell ünnepi ruhába öltöztetni. Számomra a torta, egész pontosan: "A TORTA" 12 éve a mandulás fehércsokoládé torta. Minden karácsonykor ezt sütöm, volt év, hogy négyet kellett belőle alkotnom. Igazi ünnepi torta, zöld-fehér a belseje, kívülről elegáns ruhát kap a kétféle csokoládétól. Ízében a mandula, a csokoládé és a tejszín azonos arányban dominál. Tökéletes.
Bár a karácsony még odébb van, megsütöttem ezt a tortát, hogy a SAD-ra elküldhessem.
Mandulás fehércsokoládé torta |
Egy szelet ünnepi torta |
Hozzávalók:
A tésztához:
8 tojás
20 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
17 dkg liszt
1 flakon zöld színű mandulaaroma
10 dkg darált mandula
Vaj, liszt a tortaforma kikenéséhez.
A bevonathoz:
15 dkg fehércsokoládé
3 evőkanál tejszín
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
A krémhez:
4 dl tejszín
20 dkg fehércsokoládé
A torta oldalára szeletelt mandula, a tetejére ét- vagy tejcsokoládé forgácsok.
A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazok, kilisztezek.
A tojások sárgáját a cukorral gőz fölött kikeverem, majd leveszem a gőzről, hozzáadom a mandulaaromát, és alaposan összedolgozom.
A tojásfehérjéket kemény habbá verem, és óvatosan a mandulaaromás tojáshoz forgatom. Ebbe a masszába keverem a darált mandulás-sütőporos lisztet.
A tortaformába kanalazom a tésztát, és 175 fokon, 35 perc alatt megsütöm.
Amíg a torta sül, elkészítem a bevonatot és a krémet.
A bevonat alapanyagait gőz fölött összeolvasztom, aztán félreteszem, és teljesen kihűtöm.
A krémhez habbá verem a tejszínt, és belereszelem a fehércsokoládét. Felhasználásig hűtőbe teszem.
A megsült és kihűlt tortát három lapra vágom, és a tejszínes krémmel megtöltöm. A bevonat krémjét robotgéppel kihabosítom, és bevonom vele a tortát.
A torta oldalát szeletelt mandulával díszítem, a tetejére pedig ét- vagy tejcsokoládé forgácsokat készítek: burgonyahámozóval vékony csíkokat vágok táblás csokiból.
A tortát behűtöm tálalásig. A fagyasztást is bírja, akár két hétig tartható mélyhűtőben, ez esetben dekoráció nélkül fagyasszuk, s amikor fogyasztanánk, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, s utána kerüljön az oldalára és a tetejére a dísz.
A receptet Stahl Juditnál olvastam bő tíz éve.
Mandula, fehér csoki!! A kedvenceim. Mentem a recepted, nagyon jó! Üdv,Olgi néni.
VálaszTörlés