2013. május 17., péntek

Gazdag lencsefőzelék - "Fő az egészség!"

A "Fő az egészség!" mozgalom 2011-ben indult el a gasztroblogger világban, Selectfood Alíz az ötletgazda. Aki megkapja a stafétát:
1.Készít egy ételt lehetőleg adalékanyagmentesen, és minél kevesebb cukor, liszt hozzáadásával. Választhatunk főételt, desszertet, a lényeg: egészségbarát legyen. 
2. Feltölti a mozgalom logóját a posztjába
3. Ha van kedve, pár szót ír a felhasznált alapanyagokról, vagy tanácsot ad az elkészítéshez
4. Kiválaszt 2-3 bloggert, akiknek tovább adja a stafétát. 

A mozgalom logója.

Trollanyu Markára és rám gondolt, mint egészséghírnökökre. Köszönöm a lehetőséget.
"Fő az egészség!", fő a lencse. :)) Régóta szeretném kipróbálni a lencsefőzelék modernebb változatát, most eljött az alkalom. Ebben nincs pirospaprika, nincs ecet, és nincs liszt. :) 


Hozzávalók:
1 csomag lencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
bors
babérlevél
1 dl natúr joghurt
2-3 evőkanál olaj

A lencsét néhány órára beáztatom, így gyorsabban puhul meg. 
A felaprított vöröshagymát üvegesre pirítom az olajon, hozzákeverem a felszeletelt fokhagymát, majd a kis kockákra vágott répát. 2-3 perc után ráöntöm a lencsét (áztatóvíz nélkül). Másfél liter leszűrt zöldséglevessel (akinek van, használjon zöldségalaplevet) felöntöm, sózom, borsozom, 2 nagyobb babérlevelet beleteszek, és bő fél óra alatt puhára főzöm. A harmadát átrakom a turmixgépbe, és leturmixolom (botmixerrel is pürésíthető egy külön tálban), aztán visszakanalazom a főzelékbe - így sűrítem be a klasszikus lisztes módszer helyett. :)
A natúr joghurtot belekeverem, egyet forralok rajta, és már készen is van a gazdag lencsefőzelék. A babérleveleket kiveszem belőle tálalás előtt.
A recept innen van.


A stafétát két olyan konyhatündérnek szeretném tovább adni, akik az utóbbi időben az egészséges életmód jegyében sütnek-főznek:


Barbi 


 "Fő az egészség!" :))

3 megjegyzés:

  1. A lencsefőzelék az egyik kedvencem, de a Paleo nem igazán engedi, de én azért újév első napján ezentúl is megeszem! :) Köszönöm a felkérést Neked is! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Gaby:) Imádom a lencsét:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szuper így egészséges változatban, mi is imádjuk a lencsét, csak én többnyire vörös vagy sárga lencsét használok:) Örülök, hogy elfogadtad a stafétát, szép hétvégét:)

    VálaszTörlés