2012. október 1., hétfő

Almás béles

Itt van az ősz, itt van újra, borús-esős, hűvös napokkal, sok kerti teendővel. A szombati szüretre dédanyám receptje alapján sütöttem almás bélest, a mézes-fahéjas almatöltelék és az omlós tészta óriási sikert aratott. 
Gyorsan elkészíthető sütemény és nagyon finom.



Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg vaj (vagy 10 dkg zsír)
2 evőkanál cukor
1 egész tojás
1 kanál tejföl
csipetnyi só

A töltelékhez:
1 kg alma
1 evőkanál méz (vagy 10 dkg cukor)
1 teáskanál fahéj
egy marék darált dió vagy búzadara

A megmosott, meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszelem, és megpárolom, majd a mézzel és a fahéjjal összekeverem. Amíg az almatöltelék kihűl, elkészítem a tésztát..
A tészta anyagait gyors mozdulatokkal összegyúrom, és két lapban kinyújtom. Az egyik lapot 20x20 cm-s tepsibe teszem, és egy marék dióval (vagy búzadarával) megszórom. Rákenem az almatölteléket, a tetejére helyezem a másik tésztalapot, és megkenem tejjel vagy tojással. 
Kb. 20 perc alatt, 180 fokos előmelegített sütőben megsütöm, kockákra vágva és porcukorral meghintve melegen tálalom.
Ezt a tésztát cseresznyés és meggyes béleshez is használhatjuk. 



3 megjegyzés: