Napos-szeles, szeszélyes tél végi napok kellemes elfoglaltsága az olvasás. A kis asztalon egy üveg fehérbor, mellette dobozban fűszeres keksz. A zizegő könyvlapokon izgalmas, idegen életek eseményeit fűzi láthatatlan szálra a mesélő.
Kinn időnként egy felhő úszik át az égen, eltakarva a napot. A fák ágait fürge, hideg szél cibálja. Leteszem a könyvet, és kiveszek a dobozból egy kekszet. A fűszeres borbarát nevet viselő süteményre Jámborné Budai Mónika blogger kollegina bukkant az 1936-os kiadású "A mi süteményes könyvünk" című kötetben. Jómagam pedig Mónika blogjában. Ez a keksz remekül illik a borozós-olvasós délután díszleteihez, érdemes megkóstolni.
Fűszeres borbarát |
Hozzávalók:
3 tojás
20 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
fél kávéskanál szegfűszeg
fél kávéskanál szerecsendió
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
A tojásokat tálba ütöm, és a cukorral habosra keverem. Beleszórom a fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, a sütőporral elkevert lisztet hozzászitálom, és tésztát gyúrok a masszából.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, és egy vizespohárral köröket szaggatok belőle. Sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben megsütöm (1-1 tepsibe 9-10 db-ot teszek, 12 perc alatt készre sül 1 adag 180 fokon).
40 db puha, mézeskalács jellegű keksz lett belőle.
Nagyon szépek ám!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy sütöttél:))
Örülök, hogy felhívtad a figyelmem Váncza mester eme remekművére. :)
TörlésEzt most találtam,át dolgozom gluténmentesre! És csak tojássárgáját keverem. Nagyon tetszik !
VálaszTörlésVárom a beszámolód a végeredményről! :)
Törlés