2013. május 23., csütörtök

Gesztenyepürés Pavlova - SAD 15.

Két legyet egy csapásra - ha szabad ezzel a képzavarral élnem egy gasztroblogban. Gionetta a háziasszonya a SAD 15. fordulójának. Téma: "Jaj, de jó a habos sütemény!" A Pavlova könnyed, habos édessége szerintem illik a játékhoz, s mivel már régóta szerettem volna megkóstolni, bizony megsütöttem életem első habcsóktortáját. TücsökBogár receptjét vettem alapul, tudtam, hogy a siker garantált, ha ő vezeti a kezem. Így is történt. Nagyon finom a gesztenyepürés Pavlova, bizonyíték rá, hogy már csak morzsák vannak belőle. :))

Gesztenyepürés Pavlova

Hozzávalók:
4 tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál csokoládés pudingpor
fél teáskanál vaníliakivonat

A tetejére:
4 dl tejszín
1 csomag habfixáló
25 dkg gesztenyemassza

A sütőt előmelegítem 150 fokra.
A tojásfehérjéket a citromlével könnyű habbá verem, aztán kanalanként adagolva a porcukrot fényes, sima habbá verem. Az utolsó kanál porcukorral adom hozzá a pudingport, és óvatosan forgatom a masszához, hogy ne törjem össze. 
(Az eredeti recept kukoricakeményítőt ír, azt cseréltem pudingporra, mert utóbbi volt csak itthon. A csokipuding színben passzol ehhez a Pavlovához, egy málnásba biztosan rózsaszín port szórtam volna.)
Sütőpapírra rajzolok egy kört - egy nagyobb tányért használtam a művelethez, de tortaformát is körbe lehet rajzolni -, és rákanalazom a habcsókmasszát. A sütő hőfokát visszaveszem 110 fokra, és 60-70 percig sütöm-szárítom benne a tortát, majd a kikapcsolt sütőben hagyom kihűlni.
A tejszínt - dupla mennyiséget használtam, mint Anita az eredeti receptben - negyedórára fagyasztóba teszem, majd kemény habbá verem, egy csomag habfixálót is hozzáadok a biztonság kedvéért. A tejszínhabot a habcsóktortára halmozom, és a burgonyanyomón átpasszírozott gesztenyemasszát a tetejére rendezem.
Tálalásig hűtőbe teszem.

4 megjegyzés:

  1. Nem lett nagyon édes a gesztenyével??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont jó így az édessége, mert a tejszínhabba meg nem tettem cukrot. :))

      Törlés
  2. Nem is tudtam, hogy a habcsóktortára kell tejszínhab is! Így lehet, hogy én is megkóstolnám, meg gesztenyével.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, a tejszínhab jelentősen javít a habcsók élvezeti értékén. :) Ez a gesztenyepürés verzió nekem nagyon ízlett.

      Törlés