2013. július 14., vasárnap

Meggybefőtt

A befőzés hasznos, ám nem túl kényelmes művelet. Tomboló nyárban tűzhely mellett állva kizárólag azért éri meg gyümölcsöt-zöldséget tartósítani, hogy térdig érő hóban is tudjunk majd meggyes pitét sütni és borsólevest főzni. :) Aki azt mondja, hogy ezeket a boltban is megvehetjük, annak most hátat fordítok. :))
Múlt héten meggybefőttet készítettem, íme a végeredmény és a recept:

Meggybefőtt

Hozzávalók:
meggy
kristálycukor
víz

A meggyet langyos vízbe áztatom pár percre, hogy garantáltan kukacmentessé váljon. Leöblítem.
Kimosott, tiszta üvegekbe rakom a meggyet, amikor 3/4-ig vannak, 3-4 evőkanál kristálycukrot szórok rájuk. Egy lábasban vizet forralok, s minden üveget színültig töltök vele. Lezárom a befőtteket, és a legnagyobb lábasomat kibélelem újságpapírral. Beleállítom az üvegeket úgy, hogy ne koccanjanak össze, s a lábas 3/4-éig felöntöm vízzel. A tűzhelyen lassú tűzön forralom, majd a víz gyöngyözésétől számított 20 perc múlva leveszem a tűzről, és vastag plédbe (=dunszt) csavarva hagyom kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése