Az úgy volt, hogy almás süteményt akartam sütni. És megláttam a kamrában a datolyát. Meg a mézet. Elindult a fantáziám. A mesés kelet kincse a klasszikus magyar pitében? Hmm... A tészta enyhén sós íze kiemeli a fűszeres, almás töltelékben felbukkanó mézes-datolyás falatok édességét. S hogy legyen a receptben még egy csavar, vaníliapudingos krém került a sütemény tetejére.
"Szokatlan, de jó." - hangzott a dicséret kóstoláskor. :))
Ezeregyéjszaka sütemény |
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
4 evőkanál zsír
4 evőkanál tejföl
1 csipet só
1 marék darált dió
tej a kenéshez
Töltelék:
1 kg reszelt alma
20 dkg datolya
3 evőkanál méz
2 tasak vanilincukor
1 teáskanál fahéj
A tetejére:
5 dl tej (3,5%-os)
2 csomag vaníliapuding
2 evőkanál cukor
Az almát a fagyasztóból vettem ki meghámozva, lereszelve. Kiolvasztottam és megpároltam. (Friss alma éppoly tökéletes a sütihez.)
Hozzáadom a mézet, a vanilincukrot, fahéjat, és a kimagozott, negyedekbe vágott datolyát is.
A tészta hozzávalóit összegyúrom, és két lapban kinyújtom. Az egyiket 25x35 cm-s tepsibe teszem, megszórom a darált dióval. Az almatölteléket elsimítom rajta, s befedem a másik tésztalappal. Lekenem tejjel, és 180 fokon, 20 perc alatt készre sütöm.
Amíg a tészta hűl, a tejből, pudingból és a cukorból sűrű krémet főzök. Még melegen a sütemény tetejére kenem, hűlés után szeletelem. Félbevágott datolyaszemekkel díszítem tálaláskor.
Hú, ez nagyon izgalmasan hangzik, finom lehetett!
VálaszTörlésHuh,hat ez roppant finom lehet!:D
VálaszTörlésSosem baj ha valami szokatlan, ez dobja fel az egyhangúságot! Én szívesen teszek vele egy próbát! ;-)
VálaszTörlésHát ha finom volt, kit érdekel, hogy szokatlan?
VálaszTörlés