2012. augusztus 26., vasárnap

Kakaós-túrós kocka

Délután családi grillpartit rendeztünk, s az édesség nem maradhatott el a végén. Egy klasszikussal készültem: a reszelt tésztájú kakaós-túrós kockát sütöttem meg. Abszolút nem volt hálás feladat, mert a 40 fokos melegben a tésztát percenként vissza kellett tennem a fagyasztóba, hogy reszelhető állagú legyen. Az időjárás miatt vívott hűtöm-olvad-hűtöm harcot leszámítva simán elkészült, és nagyon finom lett a sütemény.

Kakaós-túrós kocka


Hozzávalók:

Az omlós tésztához:
40 dkg finomliszt
25 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
fél tasak sütőpor
1 csipet só
1 tasak vaníliás cukor
1 tojássárgája
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A töltelékhez:
1 kg tehéntúró
10 dkg mazsola
fél dl rum
3 tojás + 1 fehérje
15+10 dkg porcukor
5 dkg babapiskóta
1 tasak vaníliás cukor
1-1 citrom és narancs reszelt héja
porcukor a szóráshoz

A tésztához elmorzsolom a lisztben a vajat/margarint, hozzáadom a porcukrot, sütőport, sót, vaníliás cukrot, a tojássárgáját, beleszitálom a kakaóport, és gyors mozdulatokkal alaposan összedolgozom a tésztát. Két egyforma cipóra vágom, és folpackba csomagolva egy órára mélyhűtőbe teszem.
A mazsolát beáztatom pár percre a rumba. A túrót áttöröm, a sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy 25x35 centis tepsit kibélelek sütőpapírral.
A tojások fehérjét plusz a tésztakészítésnél megmaradt fehérjét 15 dkg, fokozatosan hozzáadott porcukorral kemény habbá verem, a tojások sárgáját kihabosítom a 10 dkg porcukorral, hozzákeverem a citrom és narancs reszelt héját. Aztán beledolgozom a túrót, a tojáshabot, a lecsepegtetett mazsolát, és a babapiskóta-morzsát.
Nagy lyukú reszelőn az egyik tésztacipót belereszelem a sütőpapíros tepsibe, és villával eligazítom, hogy egyenletesen, mindenhová jusson. Rákenem a túrókrémet, majd a másik tésztacipót a tetejére reszelem, és villával megigazítom. 
40 percig sütöm 180 fokon, majd a tepsiben hagyom kihűlni, és kockákra vágva, porcukorral meghintve tálalom.
Sokáig friss marad.
Tipp: babapiskóta helyett használhatunk két evőkanál búzadarát vagy darált háztartási kekszet.

2 megjegyzés:

  1. Annyira szeretem, hogy el sem tudom mondani... Legközelebb tényleg óriási tepsivel süssél és küldjél nekem is! ;-)

    VálaszTörlés