2012. augusztus 18., szombat

Nektarinos müzlitorta - SAD 8

Játék, játék, ismét játék! :)) A SAD - Süss, Alkoss, Díszíts! - 8. fordulója  Petra vezetésével zajlik, ő a Reformkori Konyha blog szerzője. Téma: "Díszíts gyümölccsel!" 
Ebből a felhívásból két szó maradt meg bennem: reformkor és gyümölcs. Ha létezik az a fogalom, hogy kedvenc történelmi korszak, számomra a reformkor az. Jókai, a nagy mesemondó hű elbeszélője ama időszaknak, a regényeiben szőtt történetek generációk kedvelt olvasmányai. Jókai örök és megunhatatlan.
Ha el kellene mesélnem, milyennek képzelem a reformkori nagybirtokot, azt felelném, nézzétek meg filmen, rokonlelkeim megmutatták már. Gertler Viktor 1962-ben rendezte Az aranyember című filmet, Várkonyi Zoltán 1966-ban az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán regények filmadaptációját. Az igazi birtok olyan, mint a Senki szigete és mint a Kárpáthy-birtok. Árnyas fák, ragyogó napsütés, madárdal, rengeteg gyümölcs. Például őszibarack. És nektarin. Hamvas-pirosas héj, aranysárga, mézédesen lédús gyümölcshús. Maga az élet. 
Ezért választottam a SAD 8-ra díszítőelemként az őszibarackot és a nektarint, és egy olyan tortát, melyet akár Jókainak is felszolgálhattak volna, hiszen minden alapanyag létezett akkoriban.

Nektarinos müzlitorta

Közelről

Felvágás után

Nektarinos müzlitorta-szelet


Hozzávalók:
20 dkg csokoládés müzli
20 dkg olvasztott vaj
4 dl habtejszín
2 zacskó habfixáló
4 db őszibarack
4 db nektarin
1 evőkanál méz
1 evőkanál zselatin

A müzlit és az olvasztott vajat összedolgozom, és egy 26 centi átmérőjű kapcsos tortaforma aljára nyomkodom, ez lesz a "tészta", Hűtőbe teszem, hogy megszilárduljon, addig elkészítem a tejszínes réteget. 4 dl hideg habtejszínből két zacskó habfixálóval kemény habot verek, két evőkanálnyi kivételével rásimítom a müzlis rétegre. A kimaradt habot zsákba töltöm, és tetszőleges díszítőelemeket rajzolok belőle a tejszínes rétegre. 2 órára visszateszem a hűtőbe és alufóliával lefedem a tortaformát, hogy a tejszín ne vegye át a hűtő szagát. 
2 óra elteltével a megmosott nektarinokat és őszibarackokat feldarabolom. 1 hámozott őszibarackot apró kockákra vágok, egy hámozatlan nektarint gerezdekre, ezeket félreteszem. A többi hámozott gyümölcsdarabot botmixerrel pépesre töröm, egy evőkanál mézzel édesítem, és hozzákeverem az 1 evőkanál zselatint. 
Az őszibarack kockákkal tetszőlegesen kirakom a tejszínes réteg tetejét, a zselatinos gyümölcspépet zsákba teszem, és díszítem vele a tejszínes réteget, majd rárakom a nektaringerezdeket. 
Alufóliával lefedve 24 órára hűtőbe teszem a kész tortát. Tálalás előtt a tortakarikát leveszem róla, úgy szeletelem, a maradék torta köré pedig ismét visszakapcsolom a tortaforma oldalát, és lefedve teszem vissza a hűtőbe.
Sütés nélküli nektarinos müzlitorta a SAD 8. fordulójára. :))

7 megjegyzés:

  1. Micsoda klassz bevezető! A SAD témán gondolkodva, a "reformkori uzsonna" is felmerült bennem és pont ez a kerti kép ugrott be, csak éppen odaképzeltem egy uzsonnaasztalt is az árnyas fák alá. Végül a gyümölcsök mellett döntöttem, azt a témát talán egyszer majd egy saját játékban hozom.
    A tortád receptjét is lecsekkoltam. Még mindig nagyon ott van. :))))

    VálaszTörlés
  2. Én ebből most nagyon be tudnék majszolni egy jó nagy szeletkét!!! :P

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Petra! :) Jó témához könnyű alkotni, tetszik a játék. :)

    Gabi, van még belőle, gyere! :)

    VálaszTörlés
  4. Hát ez nagyon finom lehet!Most éppen megéheztem, be tudnám vágni mondjuk a felét (azért nem az egészet, hogy neked is maradjon).

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehet ! ELbírnék egy szelettel :)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűséges! És élvezet volt a sztorit olvasni mellé!

    VálaszTörlés
  7. Marisz, szívesen látlak bármikor, gyere vendégségbe hozzám! :)

    Vikvi, tényleg nagyon finom volt! :))

    Teller-cake, köszönöm!! :)

    VálaszTörlés