2013. január 13., vasárnap

Fehér gyümölcskenyér

Tegnap a farsangi fánk sütésekor megmaradt 5 db tojásfehérje. Gondolkodtam, mivé alakítsam őket. A fehér gyümölcskenyér tűnt a leggyorsabb és legkiadósabb édességnek. A Facebookon az Édességrajongók klubja csoportomban javasolták a lányok a Pavlovát és a habcsókot, de ezekhez nem éreztem kedvet. A macaron is felejtős, pár színes kis falatért nekem nem éri meg olyan sokat dolgozni. Szóval, fehér gyümölcskenyérben teljesítették be sorsukat a tojásfehérjék. 

Fehér gyümölcskenyér

Hozzávalók:
5 tojásfehérje
30 dkg  mazsola, dió vegyesen
6,25 dkg liszt
2 dkg kókuszreszelék
12,5 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj

A sütőt előmelegítem 180 fokra, az őzgerincformát kibélelem sütőpapírral.
A tojásfehérjékből kemény habot verek. A mazsolát és a diót elkeverem a liszttel és a porcukorral, és beleforgatom a habba, majd hozzácsorgatom a már nem forró olvasztott vajat, és a masszába dolgozom.
A sütőpapíros őzgerinc formába kanalazom a masszát, és 180 fokon, 20-25 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, ha a tésztába szúrt tűre nem ragad massza, akkor készen van.
Hűlés után szeletekre vágom. Nagyon tömény, sem csokoládémáz, sem porcukor rászitálása nem szükséges.

2 megjegyzés:

  1. Ezt a fajta püspök kenyeret szeretem én is, a kimaradó lefagyasztott fehérjékből készítem.

    VálaszTörlés