2013. január 3., csütörtök

Márványkuglóf csokoládéöntettel, kókusszal

A szilveszteri-újévi menüsor egyik süteménye volt ez a tömény, édes csoda. A kuglóf számtalan verziója közül az egyik legnépszerűbb: a márványos. Kétféle tésztából, sűrű csokoládéöntettel bőven meglocsolva, kókuszreszelékkel díszítve. 

Márványkuglóf csokoládéöntettel, kókusszal
Kóstolás után

Újévi uzsonna

Hozzávalók:

4 tojás
20 dkg cukor
1 csomag vanilincukor
1 dl olaj
1 dl tej
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 csipet só
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 dl édes fehérbor
5 dkg mazsola
2 teáskanál színtelen mandulaaroma

Öntet:
fél tábla étcsokoládé
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál olaj

Szóráshoz:
kókuszreszelék

A tojások sárgáját a cukorral és a vanilincukorral kikeverem, hozzáadom az olajat, a tejet, és a sütőporral elegyített lisztet, a színtelen mandulaaromát és a fehérborba áztatott, majd lecsepegtetett mazsolát. Alaposan összedolgozom a masszát, majd a tojások felvert habját beleforgatom.
A tészta harmadát külön tálba szedem, és belekeverem a 3 evőkanál kakaóport.
Vajjal kikent szilikon kuglóf formába kanalazom a sárga tésztát, s a kakaósat is.
Előmelegített sütőben 180 fokon 50 percig sütöm.
Amikor kihűl a kuglóf, tortatálra vagy tálcára borítom, meglocsolom az összeolvasztott csokoládé-kakaópor-olaj öntettel és megszórom kókuszreszelékkel.
Tea, kávé, habos kakaó, forró csoki vagy mandulás tej mellé tálalom.

3 megjegyzés: