2013. január 19., szombat

Rizsfelfújt - Blogkóstoló 7.

Két hete mondogatom, hogy "majd holnap" készítek rizsfelfújtat. Aztán kedden Viki kisorsolta a Blogkóstoló játékban a párokat. Isabella blogja lett a másik felem, tőle választhattam receptet. Ezzel el is dőlt a rizsfelfújt sorsa, ugyanis ez volt az első, ami szembe jött velem blogpárom receptjeit végigpörgetve. Isabella leírását vettem alapul, de jócskán tettem bele extrákat, hogy Rubin-módra készüljön. :)

Rizsfelfújt

Hozzávalók:
1 liter tej (2,8%-os)
1 bögre rizs
3 tojás
3 kanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
1 teáskanál színtelen mandulaaroma
20 dkg mazsola
1 teáskanál olaj
2 teáskanál liszt

A tejet megmelegítem, hozzáadom a hideg vízzel többször átmosott rizst, és megfőzöm. A főtt tejberizst leveszem a tűzről, belekeverem a mazsolát, vaníliakivonatot, mandulaaromát, citromhéjat, és lefedve hagyom kihűlni.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, és a rizses masszába forgatom, az olajat szintén.
A tojásfehérjékből kemény habot verek, gyors mozdulatokkal hozzádolgozom a rizshez, majd a lisztet is belekeverem.
Egy 25x35 cm-s jénai tálat (vagy tepsit) kivajazok, megszórok zsemlemorzsával. Belesimítom a rizses masszát, és előmelegített, 180 fokos sütőben, 40 perc alatt megsütöm.
Amikor kezd rózsaszínre pirulni a teteje, ki lehet venni a sütőből, de érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe is. 
Kockákra vágva, porcukorral meghintve és egy kanál baracklekvárral tálalom. 

3 megjegyzés: