2013. január 25., péntek

Brokkolis pulykarolád lecsós mártással, sült krumplival

Nyári színek és ízek a télben, röviden így jellemezném ezt az ételt. Fűszeres, puha pulykahús brokkolival "töltve", nyarat idéző lecsós mártás, és egy kis sült krumpli. Amellett, hogy ízbomba, még mutatós is, nagyon dekoratív a tálalása. Az egyik kedvenc ételem, brokkolirajongóknak kötelező! :)

Brokkolis pulykarolád lecsós mártással, sült krumplival



Hozzávalók:
pulykamellfilé
brokkoli
bors
pirospaprika
oregano
bazsalikom
petrezselyem
vöröshagyma
zöldpaprika
paradicsom
olaj

Konkrét mennyiségeket nem írok - az adag attól függ, hány személyre készül -, inkább az elkészítési módot mesélem el.
220 fokra előmelegítem a sütőt.
A pulykamellfilét megmosom, és hosszában ujjnyi vastag csíkokra vágom. Nem baj, ha a csíkok szélessége eklektikus, legfeljebb különböző méretű falatokat kapunk a végén.
Sót, borsot, oreganot, bazsalikomot és pirospaprikát összekeverek, s megszórom velük a húscsíkokat. Brokkolirózsákat (friss nyers vagy mirelit is lehet) teszek egy húscsík közepére úgy, hogy kilógjanak kicsit a brokkolik két oldalt, majd feltekerem a húst, és hústűvel rögzítem. Az összes csíkot így csavarom fel.
Egy 35x25 cm méretű tepsit vékonyan kikenek olajjal, belepakolom a hústekercseket, paradicsomot és felaprított zöldpaprikát, karikára vágott vöröshagymát halmozok a húsra, illetve köré - azaz lecsós mártás hozzávalóit teszem a tepsibe. Megszórom petrezselyemmel, pirospaprikával, sóval, borssal, és alufóliával letakarva a sütőbe teszem. Háromnegyed órán át sütöm, aztán fólia nélkül még negyed óráig.
Amikor elkészül, a húst átrakom egy tányérra, a lecsós levet serpenyőbe kanalazom, és egy kis liszttel besűrítem mártássá.
Sült krumplit készítek köretnek, s tálaláskor 2-2 húsroládot, némi lecsós mártást, és krumplit teszek a tányérokra.
Ugyanez készíthető karfiollal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése